A magyar beteg (45.)

1980 novemberében, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Urológiai Osztályán végzett néhány hetes áldásos tevékenységem nyomán kézhez vett első, 1700 forintnyi általános orvosi fizetésemből ( a borsodi bányászok akkortájt mintegy 10.000 forintot kerestek havonta) egy doboz “Borsodit”, egy doboz Peer típusú cigarettát és egy szál rózsát vásároltam. A rózsát – ifjonti férfi romantika – orvosszállói szobámban lekváros üvegben, vízbe helyeztem, majd a szocreál karosszékben ülve – jobb és bal lábam a nem kevéssé leharcolt egy személyes fekvőhelyen keresztbe téve – kibontottam a sört és rágyújtottam… Szobám ablakából a művese-osztályra és a 2500 ágyas kórház egyik parkolójára lehetett látni.

1980-at írtunk tehát. Ültem a szobámban, kortyoltam a sört, pöfékelve bámultam a jövőt és erőteljesen hittem, éreztem, hogy előbb-utóbb LESZ RENDSZERVÁLTÁS és az egészségügyi dolgozók és a magamfajta “osztályidegenek” sorsa is előbb-utóbb jóra fordul.

Azóta több, mint 30 év telt el. Lett rendszerváltás, de arról szó sincs, hogy az egészségügyi dolgozók és a magamfajta “osztályidegenek” sorsa jobbra fordult volna.

Kórházi osztályunkról napokon belül újabb fiatal szakorvos távozik: egy kis, Svédország nyugati részén lévő urológiai osztályon, havi nettó egy millió forintért fog dolgozni.

Végül – utolsó sorban – a jó hír: a Kormány ígéretének megfelelően szárba szökken a magyarországi egészségügyi dolgozók bérének emelése. Az emelés mértékének méltatását 12 éven aluliak jelenlétében nem ajánljuk.

2 hozzászólás

  1. D.Magdi szerint:

    Biztos úgy van, hogy aki teheti elmegy több pénzért. De úgy gondolom, hogy amikor egész Európa nyugtalan, akkor igenis nagy dolog az, hogy ez a kormány törekszik az egészségügyi béreket rendezni. Én nem hallottam sehol olyan tartalmú nyiltakozatokat, hogy a dolog ezzel el van intézve. Elkezdődött és most első lépésben megvalósult egy olyan intézkedés, amelynek végeredményeként remélhetőleg egyszer s mindenkorra vége lesz az orvos-beteg hálapénz által befolyásolt viszonynak. A kormány megörökölt egy – , hogy Önt intézzem “12 éven aluliak jelenlétében nem ajánljuk” – helyzetet, amit nem lehet néhány év alatt helyrehozni, a nemzetközi nyomás gyakorlás súlya alatt meg pláne! Szóval, türelem, türelem! Én imádkozom, hogy a jelenlegi kormányfő és kormánya több cikluson át tudjon kormányozni! Önnek is szívből, ezt ajánlom a fanyalgás helyett!
    M

    • dr. Fenke Ferenc szerint:

      Kedves Magdi!
      “Fanyalgásról” szó sincs, de tisztelettel kéretik tudomásul venni, hogy jómagam nem csak minden erőmmel nemzetemért harcoló kormánypárti politikus, hanem – talán nem utolsó sorban – orvos vagyok. Jómagam is remélem, hogy előbb-utóbb véget ér “az orvosok nem a fizetésükből, hanem a paraszolvenciából élnek” típusú köznépi gondolatkör és csuklómozdulat. Akárcsak a reményt vesztett és külföldre távozott közel 4000 (!) kollégám, a fizetésemből – és nem Lajos bácsi ezer forintjából – szeretnék (meg)élni, a fizetésemből – és nem Jolán néni 500 forintjából – szeretném piciny családomat eltartani. És ez sem fanyalgás.
      Őszintén örülök, hogy eszmét cserélhettünk.
      Üdvözlettel
      dr Fenke Ferenc