Prof. Dr. Tauffer Vilmos (1851.07.02. – 1934.12.07.)

A fertőtlenítő kézmosás megfellebbezhetetlen axiómája okán, az anyák megmentőjeként világhírnévre jutott Semmelweis Ignác árnyékában szükséges megemlékeznünk minden idők legnagyobb magyar szülész-nőgyógyász professzoráról, a ma

170 éve, Kolozsváron született Tauffer Vilmosról, a Budapesti ( ma: Semmelweis nevét viselő) Orvostudományi Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatójáról:

Bár Magyarországon Ő fektette le a nőgyógyászati műtéttan alapjait, nagyjából 20-30, a világon elsőként alkalmazott, hasi sebészeti, nőgyógyászati, urológiai műtét-technikai megoldást vezetett be, Ő álmodta meg és hozta létre Budapesten a világ első intézményesített bábaképzőjét, a magyar orvostudomány, a magyar emlékezet Tauffer Vilmos szellemét, aktivitását, zsenialitását méltatlan (el)hallgatással kezeli. Ő képezte ki a XX. század elején a szakmailag meghatározó komplett magyarországi szülész-nőgyógyász osztályvezetői kart, ma Hazánkban mégis mindössze két mellszobor és egyetlen aktív, tehetséges formáció,  a Tauffer Egészségügyi Szakmai Tanfolyamok létrehozóinak csapata ápolja emlékét… köszönet érte.

Tauffer professzor – szegről-végről rokonom – 1934 december 7.-én hunyt el:

Tauffer Vilmos ravatalánál

fejet hajtott a kortárs magyar tudományos élet minden prominense.

Hatalmas irodalmi munkássága, “politikailag nem feltétlenül korrekt” publicisztikája a “bűnös” abban, hogy a halála óta eltelt 85 év, a nácizmus és a világ-kommunizmus bukása, a magyar “rendszerváltás”, a harmadik ciklus óta tartó nemzeti kormányzás sem volt elég ahhoz, hogy minden idők legnagyszerűbb magyar szülész-nőgyógyász professzora a közgondolkodás, a kollektív emlékezet szakmai-erkölcsi-etikai-társadalmi piedesztáljának az Őt megillető fokára kerülhessen.

.