EZ NEM “A magyar beteg” (138.)

Minap a mandiner.hu internetes portálon fölöttébb érdekes recenziót találtam. Szemleíró: Kohán Mátyás, a szemlézett írás szerzője Alana Newhouse amerikai publicista, a mű címe “Everything is Broken”, amit – Ady után szabadon – leginkább úgy lehetne lefordítani, hogy “Minden egész eltörött”…

A figyelemre méltó írás egyik passzusa néhány mondatban sommásan és bizonyos értelemben sarkítva “vesézi ki” a kortárs amerikai egészségügyi rendszert. Dr. Norman Doidge, az idézett, kanadai születésű, USA-ban dolgozó pszichiáter, egyetemi tanár ekként foglalja össze nem feltétlenül felemelő véleményét:

“Még mindig sok jó ember van az egészségügyben, de az amerikai egészségügyi rendszer mélyen romlott. Ha ránézel az orvosi hibák arányára – ez ma az USA-ban a harmadik leggyakoribb halálozási ok -, a túlgyógyszerezésre, a függőség kialakítására, a gyors megoldást kereső mentalitásra, a szegények ellátásának elmaradására, a sürgősségiről való betegfelvétel kvótáira, a felesleges műtétekre, a betegség árucikké tételére, a mellékhatások pénzzé tételére, a nagy gyógyszercégek által finanszírozott folyóiratokban működtetett referálórendszerre, az orvosok és nővérek egészségének tönkretételére (…) na meg hogy lehet az, hogy az újságcikkekből, amit olvasok, nagyon sok szemétnek tűnik…?”

Igen, valóban, Doidge doktor véleménye lehet, hogy túlzó. De: aki esetleg első olvasatra mondatait szélsőségesnek tartja, vessen egy óvatos pillantást az Amerikai Egyesült Államok ezekben az órákban alakuló kormányának helyettes egészségügyi miniszterére és nem tartom teljességgel kizártnak, hogy fenti idézet kapcsán elindul a megvilágosodás folyamatán. Honlapomon nem szoktam obszcén és/vagy visszataszító és/vagy ízlést romboló fotókat megjelentetni, de ezúttal az ügy fontosságára való tekintettel kivételt teszek. Azzal is természetesen tisztában vagyok, hogy alábbi fénykép a nyugalom megzavarására alkalmas, de amint azt megtekintjük, Dr. Doidge fent idézett szavai kezdenek kristálytiszta értelmet nyerni. Alábbi fotó tehát a világ legpotensebb gazdaságával, banki rendszerével és hadseregével, sokak szerint legfejlettebb szociális ellátó rendszerével (!) rendelkező állama kormányának frissen kinevezett egészségügyi miniszterének helyettesét ábrázolja. Az úr, illetve hölgy neve eredetileg Richard, jelenleg Rachel Levine:

(fotó: denverpost.com)

1 hozzászólás

  1. D.Magdi szerint:

    Te jóég!!!
    Ennyire lestrapáltak az USA-ban (is) az eü-ben dolgozók, hogy van köztük olyan, aki azt se tudja fiú-e vagy lány?!!!
    Vagy majd Biden és emberei fogják megmutatni az amerikaiaknak az új amerikai eszmét…
    Egyik szörnyűbb, mint a másik