Kvíz avagy A magyar beteg (137.)

A Bajcsy Kórházban működő COVID-teammel összhangban éjt nappallá téve szervezzük a XVII. kerületben teljesítő, az egészségügyben dolgozó munkatársaink védőoltását. A folyamatban komoly nehézséget okoz az Európai Unió vakcina-beszerzésével kapcsolatos egészen elképesztő szerencsétlenkedése…ami viszont a magyarországi és a jelenleg Brüsszelben tevékenykedő, “magyar” ellenzéket egyetlen halovány gondolat erejéig sem tántorítja el attól, hogy saját hazáját támadja.

Tanult mesterségem, az intézményvezetés és az oltásszervezés szüneteiben – jellemzően éjféltájt, azt követően, hogy kicsinyeim nyugovóra tértek – adódik időm, hogy az alvásig, a másnapi feszített munkáig történő feltöltődésre megmaradt időt – egy-két negyed-, vagy félórát – kedvenc időtöltésemmel, olvasással töltsem.

Ezúttal egy közel száz éve, Magyarországon megjelent antológiában MELEAGROS ógörög költő egy hozzávetőlegesen Krisztus előtt 500 évvel született, kristálytiszta, gyönyörű költeményét találtam.

És mire vonatkozna jegyzetem címe, a “KVÍZ”? Szíveskedjenek megtippelni, hogy a szerző az alig 2500 évvel ezelőtt kőre, vagy palatáblára vésett versében invokált személy legjellemzőbben melyik kortárs, a magyar Országházban, avagy az Európai Parlamentben tevékenykedő képviselőnőre illik leginkább? (Zita? Bernadett? Ágnes? Anna? Katalin? Tímea? Klára? Ildikó? Márta?…nem segítek…) A legtöbb szavazatot elnyert képviselőnőnek oklevélen továbbítom honlapom vonatkozó jegyzetét, azoknak pedig, akik eltalálták a nyertes személyét, online fogadóórát tartok megjelölt, adott időpontban, internetes fórumon:-))

És akkor következzék a költemény:

Meleagros:

TAKARODJ!

“Szót se, te esküszegő! Ahogy itt vagy, minden elárul: züllöttél, csöpög a mirrha a fürteiden,

a karikás szem, a réveteg arc, a tekintet elárul, még itt lóg fejeden a szalagos koszorú!

Ezt a sörényt vad kéz csak most kócolta előre, részeg vagy, csupa szesz, járni, megállni se bírsz,

Menj, ringyó! Zene szól, az kell neked: áll a mulatság, csörög a csörgettyű, téged akar: takarodj!”

Honlapomon és/vagy mail-címemen kíváncsian várom a válaszokat, a véleményeket.

1 hozzászólás

  1. Nóra szerint:

    Tippelhetek?
    Vadai Ágnes és/vagy Szabó Tímea…:-)))