Ragály avagy A magyar beteg (134.)

A XVII. kerületi Szakrendelőben rendkívül szigorúan betartjuk és betartatjuk a Kormány, az Operatív Törzs és a Bajcsy Kórház járvány-ügyi utasításait és javaslatait. Ergo: munkahelyünk nagyságrendileg biztonságosabb, mint bármely, kerületünkben üzemelő multinacionális bevásárló központ.

Mindezek fényében (árnyékában?) akkor is uralnunk kell a helyzetet, ha Szakrendelőnkbe sürgős ellátás igényével igazolt koronavírusos páciens érkezik. (Mi ezen esetekben kiszolgáltatottak vagyunk, és azt a kérdést természetesen fel sem teszem – az ÁNTSz X.-XVII. kerületi intézményének sem -, hogy hasonló szituációban miként jár el a tőlünk 300 méterre lévő, területi ellátási kötelezettséggel felruházott, államilag finanszírozott Pesti úti profit-orientált magánintézmény…?)

Történt volt, hogy “sürgős” jeligével – urológiai ellátás végett – háziorvosaik f. év december 9.-én 2 (azaz kettő) pácienst küldtek intézményünkbe. (Nem, valami miatt nem a Pesti út 177.-be, hanem a Ferihegyi úti Szakrendelőbe)…ugyanis egyik páciens manifeszt COVID-pozitív, a másik egyértelműen koronavírus-gyanús eset. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy mindkét esetben, mindkét beteg háziorvosa – a szakma írott és íratlan szabályainak megfelelően – a páciensek helyzetéről, állapotáról a beküldést megelőzően telefonon tájékoztatott és kérte betegük soron kívüli ellátását.

Nagyszerűen felkészült asszisztensnőim engem is szkafanderbe kényszerítettek

és rajtuk múlt, hogy a betegek fogadását a megfelelő biztonsági előírások betartásával percek alatt elő tudtuk készíteni.

A páciensek – háziorvosaik előzetes vizsgálatának és jelzésének megfelelően – valóban sürgős ellátást igényeltek, az a szakma szabályai szerint megtörtént. Ezt követően átfogó és alapos fertőtlenítés következett (melyet az amúgy a hetekkel korábban előjegyzett, a folyosón várakozó betegeink sztoikus nyugalommal vettek tudomásul).

Itt és most nem marad más hátra, mint megköszönnöm munkatársaimnak (asszisztensnők, nővérek, adminisztrátorok, műszakiak, biztonságiak, takarítók) a lelkiismeretes és hihetetlenül precíz munkát és mindnyájunknak kitartást kívánnom!

.