Van új a nap alatt?

Alább egy fontos és figyelemre méltó írás néhány szemelvénye következik, kommentár nélkül:

“Orbánnak egy hete van visszavonulni. Az Európai Bizottság szerda délelőtti ülésén úgy döntött, hogy hagy egy kis időt a magyar kormánynak, hogy önként terelje vissza az országot a demokrácia felé. Ha Magyarország nem lép, akkor jövő héten kötelezettségszegési eljárás indul legalább három ügyben. Az ilyen eljárások önmagukban nem szokatlanok, de most különös súlyt ad nekik néhány körülmény. Ezek közül a legfeltűnőbb, hogy a biztosok szerdai állásfoglalásában a demokratikus játékszabályok betartására általában is figyelmeztetik Magyarországot. Ez szokatlan gesztus.  >Minden jogával élni fog a Bizottság, hogy a tagállamok elfogadják és tiszteletben tartsák az EU irányelveit. A jogállamiság, a demokratikus elvek, az alapjogok biztosítása a legkomolyabb eszközök a befektetők és a polgárok bizalmának megtartására.<

Tehát nem is olyan burkoltan az Európai Bizottság ma azt üzente Magyarországnak, hogy a demokrácia lebontása miatt áll anyagilag rosszul az ország. A biztosok január 17.-én térnek vissza arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítsanak-e. (…)

A szerdai bizottsági sajtótájékoztatón egyértelmű volt: a Bizottság magabiztos, hogy jogilag alá tudja támasztani aggályait, de várnak még egy hetet, hátha a magyar kormány önként tesz lépéseket. > Nagyon reméljük, hogy Magyarország a magoldás útjára lép és nem lesz szükség hosszú és nehéz eljárások kezdeményezésére. Azt várjuk, hogy Magyarország tegyen gyors lépéseket, hogy orvosolni lehessen a kialakult helyzetet. Aggályaink nagyon megalapozottak, jelentősek < fogalmazott a Bizottság szóvivője jelezve, hogy nem azért vár a Bizottság még egy hetet, mert ne volna elég érv Magyarország ellen. (…) A bejelentés szerint felfüggeszthetik a kohéziós alapokból Magyarországnak járó kifizetéseket – az ezzel kapcsolatos további döntéseket az uniós jog szerint az Európai Tanácsnak kell meghoznia, a Bizottság javaslata alapján.”

Forrás: INDEX, Magyari Péter, 2012.01.11.

1 hozzászólás

  1. István szerint:

    Ez, így, ahogy le vagyon írva, mellbevágó. Doktor Miniszterelnök úr nem gondolja úgy, hogy lehető leggyorsabban ott kellene hagyni ezt a bagázst?
    Tisztelettel
    István