A magyar beteg (12)

XIII. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia 2011. szeptember 8-10.

A Konferencia ma, szeptember 8.-án 10 órakor kezdődött Balatonfüreden. Nem sűrűn szoktam reggel, Budapesten keresztül-kasul autózni, ezért erőteljesen meglepett, hogy – miután négy héttel ezelőtt keletről-nyugatra mintegy 35 perc alatt szeltem át - ma reggel a XVII. kerület északkeleti csücskétől Budaörsig ( az Üllői út, a Petőfi híd, a Bocskai út érintésével) – nem öreg Fordom csökkent teljesítménye, hanem a hihetetlen mennyiségű gépjármű miatt - másfél órán át tartott az út…mindenkinek figyelmébe ajánlom, aki - akár jómagam - kevés “városi” tapasztalattal hasonló kalandra vetemedik. Az érdi lejtőn újabb dugó: korlátjavítás, fék-gáz újabb 10 percen keresztül, így lehetett már negyed tíz, mire valóban autópályán éreztem magam. Bár általában igyekszem a közlekedési szabályokat betartani – és a késés borítékolva volt -, óvatosan megkíséreltem a rengeteg elvesztegetett időt behozni – őszintén remélem, hogy erről a független magyar rendőrség nem bír képi dokumentációval… Az első előadás természetesen már megkezdődött, mire sikerült helyet foglalnom az első sorok egyikében.

A Járóbeteg Szakellátási Konferencián azért próbálok évről-évre megjelenni, mert első kézből igyekszem a XVII. kerületi Szakrendelő számára értékelhető információkat gyűjteni – ugyanis az előadók között a Minisztérium, az OEP, az ÁNTSz elöljárói egyaránt megtalálhatók. Ma jelen volt és előadást tartott például Cserháti Péter helyettes államtitkár, Éger István, a MOK elnöke, Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke és Sinkó Eszter, a SOTE Menedzseképzőjének programigazgatója is.

Az egészségpolitikai vita terjedelme meghaladná jelen kereteket, ezért csak néhány fontos momentumot emelnék ki.

Dr. Éger István például meglehetősen feldúltan mondta el, hogy – másfél évvel az országgyűlési választások után – egészségügyért felelős politikusoktól egy héten belül másodszor hallja, hogy “az egészségügyre nincs és két éven belül nem is lesz pénz…” Dr. Rácz Jenő higgadtabb elemzése végén közölte, hogy a rezidens-megtartási programot önkormányzatuk segítségével meghosszabbítják: az öt évig terjedő, állami finanszírozású, fejenként havi 100000 forinthoz az öt év leteltével újabb öt évig saját erőből nyújtanak a náluk maradóknak újabb havi 100000-et (nota bene: már 2 /kettő/ “friss” rezidensük van!). Dr. Sinkó Eszter elmondta, hogy az Egészségbiztosítási Alap eddig, idén, közel 40 milliárd pluszt “termelt”, amire – ahogy fogalmazott – “közös erővel rá kellene tennünk a kezünket”, különben elvész.

Ezt követően került sorra az az előadás, mely számunkra, XVII. kerületiek számára a legizgalmasabbnak ígérkezett (különösen annak fényében, hogy az intézményi összevonások tervei között a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet egynél több telephelyének megszüntetése /!/ is szerepel) és melyet Dr. Szentes Tamás, Budapest szociális és egészségügyi főpolgármester-helyettese ”Fővárosi intézményi betegellátás jelene a ‘Budapest koncepció’ tükrében” címmel tartott. Az előadó – némi meglepetésre – a hallgatóságtól már a legelején elnézést kért, amiért a jövőt illetően nem fog konkrétumokkal szolgálni. Még meglepőbb volt az, hogy ezt maradéktalanul be is tartotta…

Ami minket illet, Riz Levente Polgármester Úrral abban mindig egyetértettünk, hogy a Ferihegyi úti Szakrendelőt önkormányzati kezelésbe kell venni; ebben többnyire a Bajcsy-Zsilinszky Kórház korábbi vezetésének nem megfelelő hozzáállása, később pedig - az új Igazgató, Dr. Kálmán Sándor konstruktivitása ellenére - a gazdasági krízis akadályozott meg minket.

A mai előadások viszont felkiáltójelként értékelendők: a XVII. kerületi Szakrendelő önkormányzati működtetésének lehetőségeiről többször elkezdett - tulajdonképpen félbeszakadt – tárgyalásokat a Bajcsy Kórház vezetésével és a Fővárossal is sürgősen folytatni kell. Amíg nagyobb baj nem lesz.

.