VII. Cukorbeteg Világnap avagy A magyar beteg (83.)

A RÁCUK szervezésében, Dunai Mónika, a Rákosmenti Erőforrás Bizottság elnöke fővédnökségével 2013. november 23.-án, szombaton került sor a VII. Cukorbeteg Világnap XVII. kerületi rendezvényére.

A Vigyázó Sándor Művelődési Ház Fórum-terme jóval a hivatalos kezdés előtt megtelt: az érdeklődők többek között vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és véroxigén-mérés, látás- és hallásvizsgálat, testanalízis, életmód-tanácsadás végett gyűltek egybe. Alulírott alanyi blogíró – ezúttal nem mint képviselő és nem mint magánember, hanem mint területileg illetékes urológus szakfőorvos látta el feladatát… ami a vérmintából történő prosztata-rákszűrés vala. (Az érdemi munkát asszisztensnőm, Nagyné Kraicz Genovéva végezte, jómagam szellemi támogatásáért voltam felelős):

A Cukorbeteg Világnapon Riz Levente polgármester, országgyűlési képviselő által tartott megnyitó beszédet követően Kajetán Miklós, majd Szatmári Tibor főorvosok tartottak párját ritkítóan érdekfeszítő előadást, majd Takács Hajnalka dietetikus világosította fel a nagyérdeműt a zsírok és olajok káros voltáról, illetve hasznáról a táplálkozásban.

Az előadásokat követően az Újlak utcai uszodában  ”úszni tudó cukorbetegek számára” úszóverseny is zajlott, melyen az uszoda fagypont közeli hőmérsékletű vize okán nem óhajtottam részt venni.

(Korábban is megtettem, de fent ecsetelt tevékenységem kapcsán ismételten megjegyezném: a prosztata-rák vérmintából történő kórismézése nem feltétlenül és nem egyedül üdvözítő és nem helyettesíti az urológiai vizsgálatot. Kérem azt az egy-két érdeklődő pácienst, aki a vérvételt követően nem jött vissza hozzánk az eredményért, hogy mielőbb jelentkezzék a Ferihegyi úti Szakrendelőben. Előjegyzésért, időpontért a +361/4329606, – 07, -08 telefonszámokon, a Bajcsy Kórház előjegyzési központján keresztül folyamodhat.)                                                                              (fotó: Váradi Eszter)

.