Hőhullám Keresztúron (2.)

Nagyjából másfél hónappal ezelőtt éltünk meg hasonlót – erre vonatkozó jegyzetem emlékezetem szerint június 18.-i -, akkor – a sokat sejtető “Csigavér” reklámfelirat alatt – 39 Celsius fokot láthattunk a Fő téren elhelyezett oszlopon.

A ma délben, mobil-telefonommal készített felvétel, ha lehet, még mellbevágóbb:

Az utcákon, a téren alig közlekednek, a déli szelet mintha nagy teljesítményű hajszárító generálná. Aki teheti, az árnyékba(n) vonul; még az OTP melletti díszbokrok népes verébsokadalma sem mutatja a szokásos, harsány aktivitást: gubbaszt.

Mindenkit kérek, hogy kellő folyadékot vegyen magához: felnőtt embernek a napi 3,5 – 4 liter bevitele ilyen időben kötelező. Gondoskodjanak a kicsinyekről, az öregekről – azokról, akik nem tudnak magukról gondoskodni! Ásványvíz és ismét csak ásványvíz! – a cukrozott, festékes “üdítő- és energiaitalok” fogyasztása tilos! Az ásványvizek közül a szénsavasat tessenek preferálni, annak okán, hogy a túlnyomás a baktériumok szaporodását még ebben a pokoli melegben is megakadályozza.

A Városközpontban számos légkondicionált helyiség található, tessenek tehát azokat szükség esetén – ha kell, akár 20-30 percig is – igénybe venni. Szellős, világos, a test egész felületének védelmet nyújtó, természetes, vékony anyagból készült öltözék kívánatos. Kérem, vigyázzanak magukra!

(Tájékoztatom Önöket, hogy a Polgármesteri Hivatalban az igazgatási szünet augusztus 2.-án véget ér, így augusztusban esedékes fogadóórámat 5.-én 14 órától meg tudom tartani.)

.