Képviselő-testületi ülés, 2013. április 25.

Kerületünk lakossága, akárcsak a Rákosmentén élő gyermekek száma Budapesten egyedülállóan növekszik. Eme örvendetes tény a városvezetés és az Önkormányzat Fidesz-KDNP frakciója számára folyamatos kihívást jelent. Nem bezárunk, hanem bővítünk és nyitunk bölcsődéket. Ekként történik választói körzetemben, a Kaszálón is, ahol a Gólyafészek bölcsőde bővítése vált szükségessé – erről szólt Rákosmente Képviselő-testületének egyik mai legfontosabb döntése. A munkálatok ideje alatt a Gólyafészek nagycsoportosai a Nefelejcs, a tipegők a Napraforgó, a csecsemők a Csibe bölcsőde vendégszeretetét élvezhetik, kedves szülők a részletekről az Önkormányzat honlapján tájékozódhatnak.

Az ülés egyébként – a három tagú szocialista frakció időnkénti okvetetlenkedésétől eltekintve – gyorsan és rendben zajlott.

Üdének túlzással sem nevezhető “színfoltot” Nótin Tamás képviselő napirend utáni felszólalása hozott, aki ismételten és joggal tette szóvá a választói körzetem részét képező Szent Kereszt téren tanyázó hajléktalanok által fenntartott áldatlan állapotokat: a koszt, a bűzt, a zajt, a garázdaságot, végül azt a – jogos – kérdést is feltevén, hogy ki takarít majd rendszeresen a hajléktalanok után? Erről az “ügy”-ről nem először – és feltételezhetően nem utoljára – hall a nagyérdemű. Nem egyszer – eddig hasztalan – interpelláltuk ennek kapcsán a területileg illetékes rendőrséget csakúgy, mint a közterület-felügyeletet.

Nótin képviselő szavaira nagyjából ekként válaszoltam:

Képviselő úr felszólalásában foglaltakkal – sajnos – egyet kell értenem. A Szent Kereszt téren a hajléktalanok által hátrahagyott mocskot pedig takarítsák el az Alkotmánybíróság azon tagjai, akik néhány hónappal ezelőtt – a Magyar Kormány és az Országgyűlés döntését felülírva – határozatukkal szabad teret engedtek a közterületen élők garázdálkodásának.

Megjegyezném, hogy soha nem a hajléktalan létet – mint sorsot, mint fátumot, mint életformát -, hanem annak nem kívánatos mellékhatásait: az antiszociális és bűnöző magatartást óhajtottam pellengérre állítani és határozottan visszautasítom az Alkotmánybíróság által közvetített “szociálliberális” álláspontot, miszerint akár a Kaszálón, akár a Fő téren, akár a Ferihegyi úton mindezt szó nélkül el kell viselnünk…

.