“…és Isten megteremtette a székelyt…”

“- Hásze idenézz, Uram – bökdöste pipáját az öreg főangyal Erdély felé -, a magyar uraskodik és veszekszik a románnal. A román bámulja a felhőket és veszekszik a magyarral. A szász, az dolgozik, s a veszekedésben mindég a mellé áll, aki az erősebb. Na de kinek lesz haszna belőle? A szász, az fösvény, Uram, annak szőrös a lelke! Köll még valaki, akinek esze is legyen, meg szíve is, s a munkához is értsen valamicskét, mert különben elviszi az ördög az egészet!

Erre már az Úristen sem mondhatott egyebet, minthogy az éppen így igaz, s mivel pedig a zsebében már nem volt semmi, amit elővehetett volna, hát megteremtette a székelyt.” (Wass Albert)

Ma, Rákoskerten, Wass Albert halálának 15. évfordulóján közel kétszázan emlékeztünk az erdélyi íróra.

A Bedei Gábor alkotta nagyszerű szobornál  Papp Lajos szívsebész professzor mondott ünnepi beszédet. (fotó: tizenhetedik.hu)

4 hozzászólás

  1. Edit Szep szerint:

    Tisztelt olvasom,

    Elnezeset kerem a levelem zavarasaval.
    Idos nagynenem keresere,erdeklodesere irom ezt a levelet.
    Szuletett Nagy Edit 1930.Kolozsvart.Az Igazsag szerkesztosegben dogozott.Jelen pillanatban Kanadaban el.
    Szeretettel erdeklodik regi jo ismerosei utan tobbek kozt a
    Dr.Fenke Lajos szul.1930.Csikszeredaban.A kolozsvari U-ban hokeyzott mint csatar.Nagynenem tudomasa szerint Braziliaba koltozott.
    Ha tunak valamit Dr.Fenke Lajosrol ,megkoszone nagynenem a segitseguket,faradtsagukat.

    Koszonettel Albert Edit.

    Toronto.Ka.

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      Kedves Albert Edit!
      Nagybátyám, Dr. Fenke Lajos (sz.: 1933, Csíkszereda) 1961 óta – mintegy tíz éves megszakítással – valóban Brazíliában él és – ma is aktív – kardiológus főorvos. Közös – honlapom “Galériájában” megtekinthető – fotónk 1986. májusában, a Gran Canarián készült.
      További levélváltás célját szolgálhatja – szintén honlapom “fejlécében” fellelhető – mail-címem.
      Tisztelettel
      dr Fenke Ferenc

  2. Gyarfas Delia szerint:

    Tisztelt dr Fenke Ferenc

    Elnezeset kerem a kesett valaszomert.Technikai okokbol kifolyolag csak most tudtam elolvasni.Majd jot a nagy jegvihar es egy hetig Woodbidgebe laktam a lanyomeknal Deliaeknal,mert nallam se villany se futtes nem volt. Koszonom szepen a Lajcsirol irt par sort es a kepet . Igaz,hogy nem ismertem meg mivel egyetemista koraban talalkoztunk utoljara. Talan a honvagy, vagy az oregseg tette hogy minden regi ismerost igyekszem felkutatni.Egyedul Lajcsi volt remenytelen,de lam ez is sikerult.(Elnezest ,de nekem Lajcsi marad orokre.)Aztan nem tudom mi okbol megszakadt a kapcsolat.Lajcsi biztos tudja miert,de en nem.Na,de ez mar a multe.A csaladomrol annyit ,hogy van ket lanyom es egy unokam 22 eves.A lanyaim Edit es Delia.(57 es 50) Kozmetikusok.Sajnos a ferjem 3 eve meghalt rakban. Nagyon hianyzik.En 83 eves nyugdijas vagyok. 25 Eve emigraltunk Kanadaba Kolozsvarrol.Nagyon roviden szerettem volna irni,de nem sikerult.Meg annyit,hogy nagyon jo Kanadaban,de nagyon hianyzik Kolozsvar es egesz Erdely. Nincs gyokerem es mindeg haza almodom magma.(Kanyadi Sandor.)

    Bizunk a FIDESZ gyozelembe !

    Tisztelettel

    Albert Edit.

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      Kedves Albert Edit!
      Köszönöm levelét.
      Minekünk – miként Fenke Lajcsinak – is hiányzik Erdély, de mindnyájan, akik szeretjük hazánkat, reménykedünk a határokon átívelő nemzet-egyesítésben és a Fidesz-KDNP választási győzelmében. Remélem, Önök is már magyar állampolgárok és sikerünk érdekében áprilisban szavazni fognak…
      Üdvözlettel
      dr Fenke Ferenc