Emlékezem avagy A magyar beteg (55.)

Amint itt és most, honlapomon, “soha vissza nem térő alkalom” gyanánt egyéni “orvostörténeti sorozatomat” öntöm formába, egyenként, iszonyú élesen ötlenek fel fiatal orvos koromban megélt megrázó eseteim.

1980-ban és 81.-ben, friss diplomával a zsebemben, a B.A.Z. Megyei Kórház Urológiai Osztályán, a véget nem érő ügyeleti órákban magamra hagyatottan igyekeztem helyt állni. (A történelmi hűség kedvéért megemlíteném, hogy szakterületül annak idején többek között éppen azért választottam az urológiát, mert ott ragyogóan lehet “egyedül” is dolgozni… az ezzel járó lelki terheléssel – fiatal lévén – nem számoltam.)

1981 tavaszát írtuk tehát, amikor a nőgyógyászat ügyeletes szakorvosa urológus konziliáriust kért egy néhány napja gyermekét császármetszés segítségével világra hozott, de azóta deréktáji fájdalmakra panaszkodó, folyamatosan lázas huszonhat éves anyukához. Jelen alanyi blogíró – akkor még igen fiatal “rezidens” – a páciens állapotát súlyosnak ítélvén azonnali (röntgen, labor, stb.) vizsgálatokat és az urológiai osztályra való áthelyezését javasolta.

Az előzmények feltárásakor derült ki, hogy a fiatalasszony alig két éve viselt már egy saját életét veszélyeztető, ezért megszakításra ítéltetett terhességet. Alkata, betegségei és immunológiai sajátosságai okán újabb gyermekáldástól a szülész-nőgyógyászok már akkor eltanácsolták. Sebaj, a fiatal nő a szakorvosi döntést el nem fogadván 1980-ban ismételten teherbe esett… a pár napja világra segített kisfiú ép, egészséges, köszöni szépen, jól van.

Bár fiatal anyukát azonnali hatállyal áthelyeztetem az Urológiára, kétoldali, a véráram útján terjedő vesegyulladása miatt a napi 24 órás intenzív kezelés és megfigyelés ellenére állapota folyamatosan romlik. A vizelet-kiválasztást és – elvezetést biztosítandó két napon belül előbb a jobb, majd a bal veséjét operáljuk, mintegy 72 óra múlva a beavatkozások ellenére veseműködése leáll, művesekezelésre kényszerülünk. Felkelni már napok óta nincs ereje, de a nagyszerű fiatalasszony tudata az utolsó pillanatokig kristálytiszta, határozott utasításokkal “rendezi” gyermeke tápszerrel való ellátását, kis családja életét.

Egy orvos életében a tehetetlenség érzése a legborzalmasabb: elfogadhatatlan és felülírhatatlan.

10 napos volt gyermeke, amikor a huszonéves anyukát elveszítettük. Tudta, hogy belehalhat, mégis vállalta az áldott állapotot, a szülést. Soha nem fogom elfelejteni.

3 hozzászólás

  1. Nádor t szerint:

    Igen, és mélyen tisztelt Képviselő Úr!
    Kedves Feri!
    Ha szólíthatlak így , ezen a fórumon…
    Kollégád és őszinte (!) barátsággal:
    Térjünk át napjainkra!!!
    Végre…
    Telezöld a leginkább balesetveszélyes kereszteződésről…
    Ott rögtön a választókerületnél…
    Hetente kb 1x hálát mondok, hogy autóm törése nélkül átjutottam
    Múltkor pl 1 piros ronggyá tört autot kerülgettünk mind 4 felől..
    Kinek a hibája? Mutogatni lehet a Főváros felé.. Meddig?
    Piac?? Tehetetlenség? Káosz? Némi helyismerettel, ahogy régebben írtad
    nagyon jó étkekre lehet bukkanni. De aki nem ismeri magát hirtelen az “ősterelmenyeői” finomságot közt? Vagy szemét, ? Menjen a Tescoba, vagy a nepperekhez?
    Mi a megoldás???
    Barátod és kollégád…
    Nádor T

    • Fenke Ferenc szerint:

      Kedves Főorvos Úr!
      Kedves Tamás!
      Az észrevételt köszönöm. A problémát már több, mint egy éve testületi ülésen, napirend előtti felszólalás formájában a széles nyilvánosság elé tárva jeleztem, de ígérem, azt még egyszer – a Főváros felé is – megteszem.
      Üdvözlettel
      Fenke F.

  2. Csévi szerint:

    Tisztelt Főorvos Urak!

    Fenke doktor írása megrendítő, és talán ezek azok az esetek, amik miatt szerencsére sok orvos itthon marad, emberségét, tudását a magyar betegekért kamatoztatja. Nádor doktor kommentjét sajnos nem értem, hogy jön ez ide? Kicsit úgy érzem a napi “realitás” a fent írottakhoz, a huszonéves édesanya elvesztéséhez képest túlságos földhöz ragadt. Talán bölcsebb lett volna orvosként a lélekről, az érzelmekről írni, akkor amikor a ballib média az egészségügy totális lejáratásán fáradozik évtizedek óta.