Szeptember végére kész a kerékpárút

Bár a kivitelezési munkálatok már megkezdődtek, augusztus 19-én délután hivatalosan is útjára indult a Rákos-patak menti kerékpárút projekt.  A képviselő testületet számosan képviselték a jeles eseményen. Riz Levente polgármesteren kívül ott volt többek között Dr. Fenke Ferenc, Dr. Piláth Károly és Rózsahegyi Péter is. A projectindító egy hangulatos kerékpártúrával indult. A résztvevők a rákoscsabai vasútállomástól elkerekeztek a Cinkotai útig, s ott a patak partjához lehajtva, a kitaposott ösvényen haladtak a rendezvény helyszínéig, a Rákos-patak Ferihegyi út találkozásáig.

Mint a rögtönzött sajtótájékoztatón Riz Levente polgármester elmondta, az önkormányzat tavaly októberben nyert 125,5 millió forint uniós támogatást a projekt megvalósítására. A fejlesztés részeként közvilágítást, pihenőpadokat és kerékpártárolókat is telepítenek. A pályázat tárgya egy 3,6 km hosszú, 3 méter széles kerékpárút és gyalogos sétány, amely a Rákoscsaba utcánál kezdődik és a patak déli partján a Cinkotai útig halad, majd a Cinkotai út mentén eléri a Pesti utat, ahol a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, nyertes pályázatból hamarosan szintén kerékpárút épül. A kerékpárútnak köszönhetően a Rákoscsaba-Újtelep, Rákoscsaba, Liget, Keresztúr nyomvonal mentén található közintézmények, munkahelyek és közlekedési csomópontok, vasúti megállóhelyek és a városközpont kerékpárral is biztonságosan megközelíthetőek lesznek.

A támogatási szerződés május 17-én lépett hatályba. Az elnyert támogatás összege: 125 545 045 forint. Ebből 31 386 261 forint az önkormányzati önrész, azaz a beruházás teljes összege 156 931 306 forint. Ebből az összegből valósul meg a kerékpárút és sétány, a forgalomtechnikai munkálatok, a kerékpártárolók elhelyezése, a zöldfelület fejlesztés, valamint a vízelvezetés. Ezek felett Rákosmente Önkormányzata saját forrásból biztosítja még a kerékpárút és gyalogos sétány közvilágításának kiépítését és pihenőpadok elhelyezését a kerékpárút mellé. Ezek költsége 31 854 635 forint. A városvezetés célja, hogy összefüggő kerékpárút- hálózat jöjjön létre a kerületben és ezzel párhuzamosan megteremtődjék az összeköttetés a belvárossal, ami a kerékpározást egészen új dimenzióba helyezheti Rákosmentén. A kivitelezői szerződést július 22-én írták alá, a munkálatok már folynak, várhatóan szeptember 30-ra fejeződnek be.

Forrás: Tizenhetedik.hu


.