Jókor, jó helyen

A Ferihegyi úti Szakrendelőn belül egy sajátos építészeti megoldást: négyzet alapú, belső zárt udvart találunk. Az udvar felől hatalmas, fémkeretes ablakokon jut fény és – tavasztól őszig – a kánikulai meleg a Rendelő folyosóira. A fémkeretek már rég deformálódtak, azok zömét csavarokkal voltunk kénytelenek a kerethez rögzíteni annak érdekében, hogy a nyílászárón ne tátongjon folyamatosan ujjnyi rés  - ergo az ablakok a fény bebocsátásán túl rendeltetésüknek már rég nem felelnek meg.

A Rendelő emeletén található Igazgatóság belső udvarra néző ablakai közül is mindössze egy nyitható, a szellőzést ez biztosítja…illetve biztosította egészen tegnapelőttig. Hajnali háromnegyed nyolckor felhőtlen derűvel érkezvén ugyanis munkahelyemre tapasztalám, hogy titkárnőm és főnővérünk összegörnyedve settenkedik az egyetlen – éppen nyitott – ablakunk felé, majd hangtalanul intenek, hogy kövessem Őket… A munkatársaim merőben szokatlan, pantomim-szerű mozdulatainak láttán borzalmas gondolatok tolultak agyamba és szorították görcsbe szívemet: elmémen néhány másodperc alatt terror-támadástól meteor-becsapódáson át ÁNTSZ-ellenőrzésig a lehető legváltozatosabb villám-elméletek futottak végig… munkatársaim lassú, óvatos léptekkel a belső udvar ablakához vezettek… alig hallhatóan motyogtak, majd mutattak valamit… és ekkor látóterembe került a természet egy párját ritkító csodája: az általam “veréb-wellnessnek” aposztrofált belső udvarunk egyik faágán egy gyönyörű, végtelen körültekintéssel elkészített, elképesztően szabályos fészekben egy feketerigó-leány üldögélt és rezignáltan tekintgetett az oktalanul rácsodálkozó három darab mihaszna egészségügyi dolgozóra… lassan nyúltam mobiltelefonomért… de mire azt némi nehézségek közepette zakóm belső zsebéből sikerült előkaparnom és szolgálatba helyeznem, a tojó a fészket unottan elhagyta… és íme, az öt darab gyönyörű rigótojás:


Az ablakot becsuktuk, a tojó kényelmesen visszaröppent a bázisra, az Igazgatóság egyetlen nyitható ablakára rögvest kitetettem egy “Kinyitni tilos!” táblát (azt kérem, ne kérdezzék, hogy miként fogunk szellőztetni, ha “kitör” a korai nyár…). A Rendelő felújítása reményeink szerint záros határidőn belül – de mindenképpen röptetés után – elkezdődik. Addig szépséges rigóinkat távolról, ablakon keresztül szemléljük, mint repülőgépből a napfelkeltét…

.