A magyar beteg (99.)

A XVII. kerületi Szakorvosi Rendelőintézet sebészeti részlege évtizedek óta a Bajcsy Kórház szakmai profiljának megfelelően hasi-, mellkasi-, pajzsmirigy-, érsebészeti járóbeteg-szakellátást és/vagy fekvőbeteg-ellátást igényelő eseteket lát el. Gyermeksebészeti, baleseti sebészeti (traumatológiai) eseteket legfeljebb elsősegély címén, humanitárius megfontolásból, az éppen akkor ott rendelő sebész szakorvos mérlegelése, képesítése és a hippokratészi eskü alapján, félig-meddig “illegalitásban”, illetve “szívességből” lát, láthat el, de arra orvosszakmai szempontból soha nem volt kötelezhető.

Történt volt, hogy 2014. júniusában XY idős, látássérült beteg – előzetes tájékozódás, egyeztetés, előjegyzés mellőzésével – csuklósérülésének “sürgős” ellátása végett magánmentő segítségével érkezett fenti szakrendelésre. Az ott teljesítő szakorvos kolléga – saját jogosítványainak és a szakma szabályainak figyelembe vételével – a beteget a Fiumei úti Baleseti Intézetbe irányította. Ott a beteget annak rendje és módja szerint ellátták; a rendelkezésre álló dokumentáció alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az eset sem súlyosnak, sem sürgősnek nem bizonyult.

Másfél hónap múlva (!) XY beteg – fenti vizsgálatnál ott és akkor jelen nem lévő P.T. nevű – hozzátartozója a Ferihegyi úti Szakrendelő sebészeti részlegét – vizsgálat elmulasztása címén – a Bajcsy Kórház vezetésénél, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség – és Szervezetfejlesztési Intézetnél, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál és a Magyar Orvosi Kamaránál is feljelentette. (Nota bene: panasza kivizsgálása végett a XVII. kerületi Szakorvosi Rendelőintézet hivatalban lévő vezető főorvosánál valami miatt nem jelentkezett.) A feljelentés-cunamit követően fenti intézményekkel hosszas levelezésre és magyarázkodásra kényszerültünk. Fentiek nyomán – 2014. októberétől – a Kórház honlapján (www.bajcsy.hu) közzétettük a sürgősségi ellátás kritériumait, a XVII. kerületi Szakrendelőben pedig FELFÜGGESZTETTÜK A TRAUMATOLÓGIAI , azaz BALESETI SEBÉSZETI ELLÁTÁST.

P.T. – a feljelentő – vélhetően “csak” nekünk, a XVII. kerületi Szakrendelőben dolgozóknak akart ártani. Végül saját lakóhelye – egy közel kilencvenezer lelket számláló kerület és a környező agglomeráció – összes lakosának ártott, beláthatatlan mértékben és most még beláthatatlan következményekkel.

3 hozzászólás

  1. Titike szerint:

    Tisztelt Főorvos úr!

    Nagyon remélem, hogy P:T azóta is jól alszik, és örül, hogy elindított egy olyan lavinát, aminek a következtében ma a XVII. kerületben NINCS baleseti sebész, és mindenkit be kell küldeni a Baleseti Központba, hogy az amúgy is leterhelt traumatológusokat még további feladattal lássuk el!

    Köszönjük P.T.! Szép volt! Csak így tovább!

    Tisztelettel: Titike

    • Gábor szerint:

      Csatlakozom az előttem szólóhoz. Még azt sem állíthatjuk, hogy nem tudta, mit cselekszik, vélelmezhetően felnőtt emberről van szó.
      G.

      • dr Fenke Ferenc szerint:

        Igen, kedves Titike, kedves Gábor, ezúttal (is) a kivagyiság és a mindenkire való tekintet nélküliség aratott babért. Mindnyájunk kárára, felelősség nélkül és büntetlenül.
        dr Fenke Ferenc