Gellér Balázs avagy A magyar beteg (82.)

2013. november 17.-én és 18.-án “Börtönbüntetés járhat a hálapénzügyletekért?”, illetve “Mégis bűn a hálapénz” címekkel “dobta piacra” friss szellemi végtermékét az egészségügyi dolgozók iránti pozitív érzelmekkel aligha vádolható MSzP két hűséges szócsöve, a Vasárnapi Hírek és a Népszabadság “online”.

Az írások “a propos”-ja egy, a hétvégén rendezett egészségjogi fórum, melynek során bizonyos Dr. Gellér Balázs professzor jogértelmezésével alábbi következtetésre jutott:

“A hálapénz minden esetben bűncselekménynek minősül, ez alól nincs semmilyen kivétel (…), a hálapénz elfogadása három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható (…), aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, vagy ennek ígéretét elfogadja, bűntett miatt  három évig terjedő szabadságvesztéssel  büntetendő…”

Hangsúlyozza mindezt egy olyan (magyarországi) társadalmi réteg képviselője, melynek belvárosi egyedei ügyfeleiktől órabérként kérnek el az asszisztensnőim havi nettó jövedelmének megfelelő összeget.

Gellér professzor úr expozéjának nyomán – egészen konkrét módon – tisztázandó tehát a továbbiakban, hogy – példának okáért – amennyiben asszisztensnőm visszatérő páciensünknek bead egy – három havonta esedékes – injekciót és ennek fejében 1 (azaz egy darab) 90 grammos Boci csokoládé elfogadásában találtatik bűnösnek, hat, avagy nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésben részesül-e? Tisztázandó az is, hogy amennyiben alulírott egy sikeres vesekőzúzást követően egy (azaz 1) liter házi főzésű zalai barackpálinkát kap ajándékba, egy-másfél-kettő év felfüggesztett, vagy letöltendő-e a büntetése?… Fentiek alapján radikális (ergo életmentő) prosztata-műtétet követően elfogadott tízezer forint – professzor úr jogértelmezése szerint – minden kétséget kizáróan szigorítottban letöltendő három év szabadságvesztéssel jár.

Arról, persze, itt és most ne beszéljünk, hogy magasan kvalifikált jogi doktorok hány év letöltendőt érdemelnének annak okán, hogy ma, Magyarországon, négy évnyi “alapos” mérlegelést követően – ki tudja, hány eurónyi “hálapénzért”? – ítélethozatal nélkül hagynak futni sorozatgyilkosokat.

Ami viszont egészen biztos: Gellér Balázs professzornak a Vasárnapi Hírek és a  Népszabadság által magáévá tett jogértelmezése rendkívül hasznos a Magyarországról már eltávozott és a rövidesen távozni készülő közel tízezer egészségügyi dolgozó számára: honvágy ellen.

6 hozzászólás

  1. DropSize szerint:

    Nos, semmi kedvem odáig merészkedni, hogy egy jogász professzort és egy főorvost minősítsek, mert egyik tudományhoz sem értek.
    De most már a hálapénz kérdés is olyan lesz, mint a foci: mindenki ért hozzá!
    A cikkben megjelent állítások hangulatkeltésnek kiválóan alkalmasak! De vajon ez lett volna a célja egy nagytekintélyű jogásznak? Én komolyan nem értem, hogy egyáltalán hogyan lehet a hálapénz elfogadását egy Btk-beli tényállásra “ráhúzni”?!!! Az orvosszakmának pedig a maga érdekében zártabbnak és igényesebbnek kell lennie és nem sóhivatalként, hanem valódi érdekérvényesítőként kellene fellépni olyan esetekben, amikor “túlkapás”van, amikor pofátlanul és kriminális módon viselkedik akár orvos, akár nővér! Ilyen is van igen, és akkor ki kell rúgni! De mit keres itt a jog? Ez nem jogi kérdés, hanem erkölcsi kérdés, ahol a “bűnös dolgozó”kollégáinak, és az illetékes felettesnek lenne teendője azaz: fegyelmi eljárás és kirúgás! + még egy kis NAV -ellenőrzés! Lenne itt rend, ajajj!
    Azt gondolom a jog által nem lehet minden problémát szabályozni, és a hálapénznek semmi köze a büntetőjoghoz! Ez olyan fából vaskarika-logika!

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      Kedves DropSize!
      Eszmefuttatása figyelemre méltó, ezért – amíg tehetem – honlapom olvasói számára megőrzöm.
      Tisztelettel
      dr Fenke Ferenc

  2. PreziX szerint:

    Rezesova ma hazaballagott az előzetesből.
    A bűncselekmény vádjával bíróság elé állított Rezesova, anno kisgyermekes anyaként, részegen beült a terepjárójába és mindvégig mobilozva repesztett a sztrádán, mindaddig négy embert a halálba nem küldött!
    A büntetőjog ennyire tudja védelmezni az embereket, hogy ma ez a gyilkos hazaballagott. Bárki más ilyet tett volna, úgy bezsuppolták volna börtönbe, mint a huzat! És akkor a büntetőjog az orvosi hálapénzzel foglalkozik?!
    Pfujj!

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      …igen, kedves PreziX, viszont Ambrus Attilának – aki egyébként tudomásom szerint senkit se bántott – sikerült mintegy 10 évet rács mögött töltenie… de hisz’ Ő (azzal együtt, hogy betörő és tolvaj is) csak egy szerencsétlen székely…
      Jogi felkészültségem nullával határos, de ha már belementünk, elmondanám, hogy vérlázítónak tartom azt, ami a Cozma-gyilkosság elkövetőinek ügyében történt, mint ahogy a bedrogozott állapotban maradandó egészségkárosodást okozó ismert színész nevetséges ítéletét is…mint ahogy azt is megkérdezném, ha lenne kitől, hogy hol tart a Princz -, a Kulcsár-ügy, valamint azt is, hogy mi okból vannak még mindig szabadlábon a 2006.-os rendőrségi terror felelősei, az akkori rendőrségi, állami és politikai vezetők…?
      …de – nyilván – Gellér jogi doktor feladata nem a fenti kérdésekre történő válaszadás, hanem az éhbérért működtetett egészségügyi dolgozók fenyegetése…

  3. Kele István szerint:

    Kérem, ez nem fenyegetés! Ez egy társadalmi vita indítója, hisz minden más kérdés már megvan oldva, de itt van ez a hálapénz-kérdés! No, kérem szépen, ha ez is rendbe lesz téve, akkor már hátra dőlhetünk és igazán élvezhetjük, hogy Magyarország jobban teljesít!

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      Igen, kedves Kele István! Magyarország valóban jobban teljesít. Én példának okáért közel 60 éves területvezető főorvosként e hét elején “vettem kézhez” – a bank által jutalékért kezelt – havi apanázsomat, a mintegy 850 eurót (pontosabban az annak megfelelő forintot), ami – hozzávetőlegesen – megfelel egy horvát kisnyugdíjas (szándékosan nem német munkanélkülit említek) havi jövedelmének… mindezt az egészségügyben eddig soha nem látott béremelés UTÁN… és miközben a rendelőben a fizetési papírt írom alá, látom leparkolni vadonatúj Audijával – természetesen az egészségügyi dolgozóknak fenntartott helyen – a gyermekét óvodába cipelő Rezesova-frizurás pengeszájú anyukát… a magasan kvalifikált jogi doktorok pedig – akik egyébként valami miatt nem árasztották el a nyugati munkaerő-piacot – az egészségügyi dolgozók paraszolvenciájával vannak elfoglalva…