Napirend után 2013. szeptember 19.-én

“…ha megdobnak kővel…”

2012. november 23.-tól 2013. március 8.-ig heti rendszerességgel összesen 16 alkalommal osztottunk meleg ételt a rászorulóknak. Az ételosztás jelentős részét (600.000 ft) képviselői keretből, a többit egyházak és iskolák támogatásából finanszíroztuk. Egy főzés költsége 50.000 ft volt, mely tartalmazta a nyersanyagokat, szállítást és a járulékos költségeket (pl.: műanyag edények).

Mindez budapesti viszonylatban egyedülálló kezdeményezés volt, ugyanis a 23 kerületből csak mi támogattuk ily módon télen a hajléktalanokat. Az ételosztások jegyrendszerben működtek; segítségül felkértük a Vöröskeresztet, a Remény Alapítványt és a Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodáját.

Minden ételosztásra kb. 200 adag készült, összesen 2600 fő részére tálaltunk ételt és 7500 szelet kenyeret kentünk meg zsírral…( jómagam több, mint 100 tál ételt adagoltam és legalább 150 darab hagymás zsíroskenyeret készítettem).

Összesen közel másfél tonna (!) nyersanyagot (húst, hagymát, zöldséget, burgonyát, zsírt, babot, lencsét, tésztafélét, illetve kenyeret) használtunk fel. A ételosztásban fő szerepet játszottak a Rákosmenti Adományház aktivistái. Az Adományház, amely az Önkormányzat egyik ingatlanában működik, egész évben élelmiszerrel, ruhával, cipővel, takarókkal látja el a rászorulókat és a hajléktalanokat és ez a több, mint három éve működő kezdeményezés szintén egyedülálló Budapesten.

Mindezek után két hete, szerdán délelőtt megérkezik a Polgármesteri Hivatal elé másfél tucatnyi hajléktalan…nem, nem azért, hogy köszönetet mondjon akár Szabó Katinak, akár az Adományháznak, hanem azért, hogy jogaiért tüntessen, ugyanis Rákosmente gonosz Hivatala – mint mondták – lakást nem ad nekik, de rendeletileg óhajtja megfosztani Őket a közterületeinken szabadon történő élés jogától!

A demonstráció kellő nyilvánosságot is kap: én még nem tudtam róla, de az egyik – nem feltétlenül magyarpárti – kereskedelmi TV már a helyszínen volt. A készült felvételek tanúsága szerint a “tüntetésen” egyetlen olyan személy sem volt felfedezhető, akinek télen ételt osztottunk…, volt viszont náluk “okostelefon” bőven…

Nem tudom, kik kommendálták a Polgármesteri Hivatal elé tüntetni ezeket a szerencsétlen embereket… A hajléktalanság szörnyű állapot és Rákosmente kellő súllyal vesz részt ezen állapot kezelésében.

Itt és most szögezzünk le viszont néhány dolgot:

1. Nem helyénvaló szerencsétlenül járt emberek nyomorult helyzetével visszaélve azt politikai kampánycélokra felhasználni

2. A közterületen való randalírozás és a közszeméremsértés nem tartozik az alapvető emberi- és szabadságjogok közé.

3. A hajléktalanokat továbbra is – erőnk szerint – segíteni fogjuk.

(képviselő-testületi ülésen frakciótársammal, a hajléktalanoknak és más rászorulóknak történő téli ételkészítés és -osztás fáradhatatlan “humán erőforrásával”, Szabó Tibornéval – fotó: Horváth Tibor)


2 hozzászólás

  1. krupánszki teréz szerint:

    Kedves Képviselő Úr!

    Kommentje kis szomorúsággal tölt el a tények tükrében,de az elkövetkező télen is ott leszünk,segítünk -lehetőségeinkhez mérten.

  2. dr Fenke Ferenc szerint:

    Igen, kedves Teréz, nekem is fájt.
    Sajnos, tudomásul kell venni, hogy egyes politikai csoportoknak semmi sem drága, amikor a hatalom a tét.
    Ettől függetlenül alázattal és szeretettel tesszük tovább a dolgunkat.
    Üdvözlettel
    Fenke Ferenc