Képviselő-testületi ülés 2013. július 11. (2.)

Mint előző jegyzetemben említettem volt, Rákosmente Képviselő-testülete f. év július 11.-én nagy többséggel a közösségi lét, az együttélés alapvető szabályai ellen vétőket szankcionálni hivatott előterjesztést fogadott el.

Ekként szól a rendelet bevezetője:

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. (…) törvény alapján felhatalmazást kaptak a helyi önkormányzatok, hogy határozzák meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.

A közbiztonsághoz, a közrendhez és a közvagyon védelméhez fűződő érdek megköveteli, hogy a helyi sajátosságoknak megfelelően legyenek olyan szabályok, amelyeknek megsértőit felelősségre lehet vonni.

Javaslom, hogy Rákosmentén a következő tárgykörökben határozzuk meg a közösségi együttélés alapvető szabályait:

- Rákosmente Önkormányzatának és a kerület városrészeinek jelképeivel kapcsolatos szabályszegések

- a dohányzással és a szeszesital fogyasztással kapcsolatos szabályszegések

- állatok tartásával kapcsolatos szabályszegések

- a természetes és az épített környezet védelmével kapcsolatos szabályszegések

- a közterületek használatával kapcsolatos szabályszegések

Javasolom, hogy a rendelet-tervezetben rögzített szabályokat megsértő személyekkel szemben százötvenezer forintig terjedő pénzbírság vagy ötvenezer forintig (…) terjedő helyszíni bírság kiszabását tegye lehetővé a Képviselő-testület (…)

/Riz Levente polgármester sk./

Ismétlem: a nagy többséggel elfogadott rendelet az együttélés rendkívül fontos – mindeddig “elfelejtett”, és/vagy az Alkotmánybíróság által eléggé el nem ítélhető módon korábban “elkaszált” – részleteit szabályozza. Ismételten kérek mindenkit, hogy szánjon időt annak tanulmányozására. Véleményüket is várom.

.