A magyar beteg (64.)

Március 29.-én és 30.-án egy Duna-parti szálloda egyik előadótermébe szervezett infektológiai továbbképző tanfolyamon vettem részt.

(Már a helyszínre történő megérkezésem is hozott némi meglepetést. Azt nem firtatom, hogy nem szállóvendégek számára egy sokcsillagos hotel mi okból szab ki személygépjárművenként, óránként 320 forint parkolási díjat, azt viszont – az éppen regnáló XIII. kerületi városvezetés “színétől” teljesen függetlenül – igen erőteljesen szóvá teszem, hogy 15 méterre a szállodától, a panelrengeteg kellős közepén, sőt, a tízemeletesek szomszédságában frekventált helyen működő, magyar érdekeltségű üzlet parkolójában is miért kell óránként 440 forintot fizetni a parkolásért ?!)

Visszatérve a kongresszusra: az infektológia – valamint a tanfolyam fő témájául választott antibiotikum-terápia – az orvostudománynak a fertőző betegségekkel és a fertőző betegségek által sújtott betegek ellátásával foglalkozó szakága, ezáltal témaköre csaknem minden szakmát ( a tüdőgyógyászattól az ortopédián, a hasi sebészeten, az urológián át a gyerekgyógyászatig) érint, így várható volt a szakmai továbbképzés iránti nagy érdeklődés… ennek megfelelően az előadóteremben mintegy kétszáz résztvevő – háziorvosok, gyermekorvosok, szakorvosok – foglaltunk helyet. (Egyetlen XVII. kerületi háziorvost bírtam felfedezni.) Ami számomra egészen döbbenetes volt, az a hallgatóság – a kongresszuson résztvevő orvos-kollégák – “korfája”: a jelenlévők 80 %-a – velem együtt – a nyugdíj-közeli vagy a nyugdíjkorhatárt már kevéssel, vagy jóval meghaladott korosztályt képviselte, ehhez képest – a kétszázból – mindösszesen 10 – 15 negyven év alatti (!!) kollégát láttam… Orvoskollégáim közül nem egy az előadóterembe – kora és általános állapota okán – bottal és/vagy járókerettel, vagy segítséggel érkezett és onnan segítséggel távozott…

Lehet, hogy ifjú orvosaink vallásos meggyőződés okán nem hajlandóak nagypénteki szakmai találkozón részt venni?… nem, nem erről van szó. Fiatal orvoskollégák – legyen az bármilyen, szakmákat átölelő konferencia – azért nem vesznek rajta részt, mert már nincsenek, pontosabban alig-alig vannak. Még pontosabban: fiatal magyar orvoskollégák vannak Írországban, dolgoznak hétvégén Angliában, vannak Norvégiában, Svédországban, Németországban, Ausztriában… Magyarországon már nincsenek. Vannak viszont a magamfajta, nyugdíj előtt állók, meg a kormányzati döntések nyomán nyugdíjba – ezáltal egzisztenciális vészhelyzetbe – kényszerített orvosok, akik a megmagyarázhatatlanul szigorú és az ésszerűség nyomát is nélkülöző továbbképzési “kreditpont-rendszer” áldozataiként talpalnak kongresszusról kongresszusra, hogy 65-70-80 évesen szakmai “szalonképességüket” bizonyítandó még egy-két évig betegeik ellátása és családjuk fenntartása végett dolgozhassanak. Fenti állításomat alátámasztandó kéretik utánanézni éppen 9 évvel ezelőtt, az uniós csatlakozás előtt megejtett sajtótájékoztatómnak, ahol kristálytisztán érvelve mondtam el, hogy – amennyiben nem rendezik a szakmai, erkölcsi, etikai, biztosítási viszonyokat, valamint a béreket – 2004. nyarától a magyar egészségügyben mi várható. Kérem nyájas olvasót, higgyen nekem: úgy is, mint a második Orbán-kormány KDNP-s koalíciós partnere, nem túlzok akkor, amikor – nem csak az imént ecsetelt kongresszusi tapasztalatok nyomán – állítom, hogy – az eddigi, jelentős béremeléstől függetlenül – Magyarországon az orvos-elvándorlás okán hónapokon belül népegészségügyi vészhelyzet ütheti fel a fejét.

Kedves Tarlós István!

Kéretik a Fővárosban RENDET csinálni! A zabrálás Újlipótvárosban se legyen engedélyezett!

Kedves Magyar Kormány!

Egy év múlva országgyűlési, másfél év múlva önkormányzati választások lesznek. Mi, magyarok újra nyerni szeretnénk, de ez az egészségügyiek bérének végleges és megnyugtató rendezése, valamint a kényszer-nyugdíjaztatás visszavonása nélkül – félek – nem fog sikerülni. A nemzeti össztermékből az egészségügyre fordított hányad nem a gazdaság teljesítőképességének, még csak nem is az Európa Parlament kénye-kedvének függvénye, hanem politikai döntés kérdése. Kéretik figyelni ránk!

7 hozzászólás

  1. preziX szerint:

    Tisztelt Képviselő Úr!
    Bizonyára igaza van az egészségüggyel kapcsolatban…,ezzel kapcsolatban nem tudok vitatkozni, de sejtésem szerint az egészségügyre (is) kevés pénz jut. Jómagam vidéki vagyok, és nem Tarlós védelmében jegyzem meg, de éppen hogy a rendcsinálásban van megkötve Tarlós keze! Nincs, vagy kevés a pénz, és legutóbb az AB döntése nyomán újra a hajléktalanok használhatják a város zöldterületeit és aluljáróit….
    Szóval mégis – pénz szűkén – milyen rend csinálásra gondolt, Képviselő Úr?

    • dr Fenke Ferenc szerint:

      Kedves PreziX !
      A rendcsinálásnak számos rendszer- és pénzfüggetlen, akár törvényi, akár adminisztratív módja ismeretes. A rendetlenség napi elszenvedőjeként valami ilyesmire gondoltam. Azt pedig, hogy bármilyen célból realizált XIII. kerületi látogatásom kapcsán “parkolás” címén – ellenszolgáltatás és felelősségvállalás nélkül!! – 2500-3000 forinttal rövidítsenek meg az újlipótvárosi vezetők, igen erőteljesen kikérem magamnak…gondolom, ebben egyetértünk.
      Üdvözlettel
      dr Fenke Ferenc

  2. preziX szerint:

    Köszönöm a tájékoztatást, munkájához sok sikert kívánok!
    Bízom benne, hogy a törvényi szintű szabályozás -pénz szűkén is – el tudja érni a célt, az Ön megfogalmazása szerint a rendet, de nem állom meg, hogy a magam részéről ne mondjam ki, hogy a problémák megoldására ez nekem kissé idealisztikus tűnik, de kívánom legyen igaza!
    PreziX

  3. proniferi szerint:

    Áldott Ünnepeket, Doktor Úr !

    Fényképből ítélve ugyan ebben a szállodában tartott előadáson voltam én is, csak teljesen más szolgáltatási ágazat. Azonban szervező teljesen természetesen gondoskodott a résztvevők gépkocsijának parkoltatásáról.( belefért bőven a résztvételi díjba).

    Azt , hogy infektológiát müködtető szakemberek mennyire öregedtek el , arról nincs információm . Viszont azt tudom ,hogy más tudást igénylő kollegáim – akik akár németül , angolul , oroszul , spanyolul – beszélnek és nincs erős hazai gyökerük , más országban már komoly karriert értek el.
    Legnagyobb karriert egy arab országba dolgozó kolléga ért el , aki most talán Miniszteri hivatást is betölthetne , ha felvenné az ország állampolgárságát.

    Ráadásul Mindenkire igaz ,hogy egyetlen politikai szervezet sem kételkedik tudásában munkahelyén.

    Utolsó bekezdésében tökéletesen igaza van, sajnos ez nem csak az egészségügyre igaz.

    Üdvözlettel
    proniferi

  4. Miguel szerint:

    Tisztelt Képviselő úr!
    Írása elgondolkodtató és elszomorító, és soraival sajnos egyet kell értenem, de remélem nem csak én és nem csak mi gondolkodunk el rajta, sorai nem pusztába kiáltott szavak maradnak. Munkájához erőt és egészséget kívánok.
    Miguel

  5. proniferi szerint:

    Két dolog hozzátartozik még :
    - más országokban “good Friday” ,” wielk Piatek”, r Kartfreitag” hívott napra “normális” szervező nem rendez konferenciát ahol a lakosság 70 % katolikusnak, reformátusnak , görög katolikusnak mondja magát.

    -viszont van Belváros -Lipótváros és Angyalföld – Lipótváros, ráadásul ez egy kieső rész és közel 500 Ft/óra parkolási díjat tudomásom szerint csak kiemelt közterületen szednek.

    Magán személy saját parkolójában – főleg . ha az bevásárló hely is – valami különleges ok miatt szedd parkolási pénzt.

    Szeretném megkérni üzemeltetőt az egy órás időeltolódást majd idővel javíttassa a számítógépes szakemberrel.

  6. dr Fenke Ferenc szerint:

    Kedves Proniferi, kedves Miguel, kedves PreziX !
    Kiváló hozzászólásaikat tisztelettel köszönöm!
    Üdv
    dr Fenke Ferenc