Zolnai János 90 éves

Ma, március 28.-án 14 órakor voltam hivatalos a Ferihegyi út 98. harmadik emeletén Zolnai Jánost 90. születésnapján köszönteni.

Megérkezésemkor, már a lépcsőházban az ünnepelt lánya – fiatal nyugdíjas óvónő – fogad és a harmadik emeletre történő evickélésünk közepette meséli el, hogy Édesapja legfőbb bánata, hogy mozgásszervi betegsége okán hónapok óta nem tud az utcára menni (lift nincs az épületben), amúgy szellemileg korához képest a lehető legjobb állapotnak örvend.

Fentiek igazságtartalmáról perceken belül jómagam is meggyőződhettem;

miközben átadtam az Orbán Viktor miniszterelnök úr által szignált emléklapot és a nagyszerű, Balaton-melléki száraz vörösbort, derült ki, hogy Zolnai János mozgása valóban nem, de szelleme csaknem tökéletes: ragyogó küllemű, igen fiatalos nejével egymás szavába vágva hosszasan ecsetelték közeli és távoli múltjukat. Az ünnepelt Tiszaalpáron született, évtizedekig fűtetlen és hűtetlen villamos-kocsiszínben lakatosként dolgozott. Pest-Szentlőrincről költöztek az akkor még csak néhány tömbből álló Rákoskeresztúrra, de ma is szerencsésnek ítélik akkori döntésüket és ma már kiváltképp büszkék arra, hogy itt és ilyen körülmények  között laknak… azóta különösen, hogy hatalmas terasszal rendelkező nagyszerű lakásukat külföldi rokonok is irigylésre méltónak találták. Rendkívüli teljesítménynek tartják, amit a kerület vezetése az utóbbi években Rákosmentéért tett és Polgármesterünket támogatásukról biztosították.

Találkozásunkra a házigazdák különös gonddal készültek: nem csupán afelől voltak kifogástalanul tájékozottak, hogy egyéni önkormányzati képviselőjüknek mi a foglalkozása és hol tevékenykedik, azt is pontosan tudták, hogy kik a szülei és honnan származik… Az a joghurtos-tejszínes banán-torta pedig, melyet az ünnepelt lánya ez alkalomra készített, nemzetközi elismerésért kiált!

Kérdésre vendéglátóimnak elmondtam: az ilyen, együtt töltött fél- háromnegyed órák a képviselőségnek az igazán “napos oldalai”… a többi nem feltétlenül ennyire kellemes… de azt is megígértem, hogy legközelebb, 10 év múlva az akkor is polgármester Riz Leventével jövök majd a 100 éves Zolnai Jánost köszönteni.

3 hozzászólás

  1. preziX szerint:

    Szép kor! Gratulálok!

  2. Németh Józsefné szerint:

    Tisztelt Képviselő Úr!

    Ez úton is még egyszer köszönjük szépen a megemlékezést és kedves sorait. További munkájához jó egészséget, sok sikert kívánunk.
    Üdvözlettel: Zolnai János és neje, valamint lányuk, Németh Józsefné