Testületi ülés 2012. október 18.-án

A rekord-rövidségűre sikerült mai képviselő-testületi ülés utolsó előtti, Rákosmente Önkormányzatának a köznevelésben vállalandó szerepével foglalkozó napirendi pont kapcsán a szocialista frakció több aspektusból is megvilágítva több alkalommal fejezte ki kétségeit a szerepvállalás teljesíthetőségét illetően. A vita emlékezetből történő szöveghű felidézése helyett a minden érdeklődő számára elérhető jegyzőkönyvet ajánlom, de a szocialista frakciótagok aggályos akadékoskodására adott frappáns Fidesz-frakcióvezetői reagálást itt és most mindenképpen megemlíteném. Dunai Mónika ugyanis rövid és “politikailag korrekt” körülírást követően egy váratlan fordulattal kertelés nélkül a szocialisták szemére vetette, hogy annak idején az egész “oktatási kérdést” hagyták mindenkori “hű” koalíciós partnerük, az SzDSz által “menedzselni” – a végeredmény ismert… erre pedig a szocialistáknak nagyon nem volt már mit mondaniuk.

Napirend utáni felszólalásában Nótin Tamás (Jobbik) “Vandál támadások a kerületben” címmel a Szabadság sugárút és Péceli út sarkán lévő épületen található Horthy-emléktábla néhány napja történt megrongálása kapcsán emelt szót. Felszólalásában hangot adott véleményének, miszerint az elmúlt hetek emlékmű – szobor  - és emléktábla rongálásai politikai színezetű akciók és többek között Dániel Péter budapesti ügyvéd – egy vidéki Horthy-szobor festékkel való leöntését követő, a független magyar bíróság által történt – felmentésének egyenes következménye(i). (Nota bene: a siófoki városi Bíróság felmentő ítéletének indoklásában dr. Dániel tettét “erkölcsileg pozitív tartalmú” és “társadalmilag hasznos” cselekvésnek minősítette). Nótin Tamás szerint ez az ítélet a vandál cselekedetek elkövetői felé – kerületünkben is – egyértelműen bátorítólag ható üzenet. A képviselő ugyanakkor megköszönte a XVII. kerületi Rendőrség fenti eset kapcsán tanúsított gyors reagálását.

A felszólalásra adott KDNP-frakcióvezetői válaszom első mondata az volt, hogy Nótin Tamás gondolatainak csaknem mindegyikével egyet lehet érteni és jómagam is elítélem a “vélemény-nyilvánítás” e formáját, jöjjön az bármelyik oldalról. Ugyanakkor az egész kérdéskört engedtessék meg globális összefüggéseiben (is) megvilágítanom. Ugyanis itt és most annál többről van szó, mint hogy egy rákoscsabai ház falán lévő emléktáblát festékkel önt le valaki, mint ahogy annál is, hogy egy hiperaktív ciocinikus ügyvéd vörös festéket locsol egy vidéken felállított Horthy-szoborra. Ezek nem csupán üzenetek, hanem – valóban – egytől egyig “politikai színezetű akciók”. Abbéli emlékeztetők, hogy lássuk be: nagyjából 150 éve célország vagyunk és e célország-szerepünk folyamata utóbbi két évben – mindnyájan tudjuk, hogy miért: a Fidesz-KDNP kormányzás okán – elakadni látszik. A folyamatot támogató SzDSz megszűnt… (itt “csatlakoztam vissza” a Fidesz frakcióvezetőjének korábbi felszólalásához). Lássuk be azt is, hogy az SzDSz és a szocialisták 20 éves együttélése során folyamatosan azt a képet láttuk, amint a harminc dekás sivatagi erszényes szökőpatkány 3 centis farka csóválja a 60 kilós moszkvai őrkutyát… A végeredmény ismert. A szoborgyalázás – “társadalmilag hasznos” – nak nyilvánított – ténye hűen leképezi példának okáért az Európai Bíróság minapi döntését – “politikai színezetű akcióját” -, miszerint a magyar Köztársasági Elnök Szlovákiából 2009-ben való kitiltása jogos volt, az ott élő kisebbségeket mai napig kollektíve megbélyegző Benes- dekrétumok pedig szintén azok. EZ az európaiuniós és globális “szoborgyalázás” szintúgy “politikai színezetű akció”, mint ahogy az is, amikor azt látjuk, hogy – bár Dél-Európa-i országai látványosan mennek tönkre -, az Unió azzal van igen erőteljesen elfoglalva, hogy hazánkban nem 2,9, hanem 3,7 % lesz a jövő évi költségvetési hiány… kettős mérce?…nem érdekes… szorongassuk meg Magyarországot!…

Fenti “politikai színezetű akciók” oka az, hogy célország-státuszunkat 2010 tavasza óta megkíséreljük újraértékeltetni és annak ellenállni. Az ellenállást pedig az Európai Unió és az azt működtető háttérhatalom nem tűrheti.

Ennek ellenére meg kell kísérelnünk Magyarországon rendet tenni. Kérem a Jobbikot, hogy segítsen nekünk a rendcsinálásban és ne akadályozza azt.

Fenti gondolatokat öntöttem formába Rákosmente Képviselő-testületének 2012. október 18.-i rendes ülésén.

2 hozzászólás

  1. EpEr szerint:

    Tisztelt Főorvos Úr, Képviselő Úr!

    Hogy mindenki értse, csatolom azt a linket, melyen felszólalása és az arra adott szocialista válasz teljes egészében megtekinthető: http://www.tizenhetedik.hu/anew/index.php?oldal=hirek_bovebb&hir_index=167_185936_h

    Hosszasan elmélkedtem Hrutka jogász úr válaszán, mi szerint nem érti miről szól Főorvos úr mondanivalója. Ha valóban nem érti, akkor az a baj, ha pedig érti és azt mondja, hogy nem érti akkor az a baj. Szánalmas az az erőlködés, amit a ballib képviselők művelnek, akár itt Rákosmentén, akár a nagypolitikában. Néhányuk ténykedése megítélésem szerint kimeríti a hazaárulás fogalmát. (lásd a volt államfő leánygyermeke Kinga asszony)

    Ami pedig a Jobbikot illeti működésükkel valóban a rendteremtést kellene szolgálniuk és nem a káoszt.

    • dr. Fenke Ferenc szerint:

      Kedves EpEr!
      Jómagam dr Hrutka Zsolt tisztelője vagyok annak okán, hogy Ő képes volt arra, amire sokan e hazában nem: felnőttként elvégezni az egyetemet.
      Ezzel együtt – Önnel egyetértve állítom – szerencsésebb lett volna, ha említett és a telekommunikáció révén “tetten érhető” október 18.-i felszólalásom kapcsán nem fejezi ki értetlenségét, hanem – “horribile dictu” – hallgat…de ez már legyen dr. Hrutka Zsolt és a XVII. kerületi szocialista frakció gondja.
      Ami pedig a Jobbikkal kapcsolatos megjegyzését illeti, meg kell állapítanom, hogy a “radikális” pártnak nagyjából ugyanannyi – nemzetünk számára – pozitív megnyilvánulása van, mint az MSzP-nek…és e tény az aktuális közvélemény-kutatási adatokban ragyogóan tetten érhető.
      Üdvözlettel
      dr Fenke Ferenc