Sövény

Kb. három hete, a szeptemberi és az októberi fogadóórám között félidőben, a lehető legváratlanabb pillanatban (9 éves Ford Focus típusú gépjárművemmel a piac mellett éppen parkolni készültem) szólalt meg szolgálati mobiltelefonom. A vonal végén egy hölgy bemutatkozik (!), majd rögtön elnézést kér (!) annak okán, hogy fogadóórán kívül, szokatlan időpontban, távbeszélő-készülék igénybevételével keres meg, majd lakhelyének körülírását követően elővezeti megfigyelését, miszerint a helyzet tarthatatlan: a Pesti út 152-154 előtti szervizutak mentén, a főút mellé telepített sövény oly mértékben megnőtt, hogy a Pesti útra történő kanyarodáskor az már akadályozza a kilátást, ezáltal napi több tucat alkalommal jelent közvetlen balesetveszélyt, a területileg illetékes önkormányzati képviselő mielőbb tegyen tehát valamit a helyzet orvoslása – a sövény lenyírása – érdekében. A határozott hangú és ellentmondást nem tűrően kérését felvezető hölgynek megígértem, hogy a “dolognak” a lehető legrövidebb időn belül utánanézek. A híváskor lévén éppen a helyszín közelében, rögvest megtekintettem a – súlyosnak egyáltalán nem minősíthető – helyzetet. Az kétségtelen, hogy a szervizút felől a Pesti útra maximális óvatossággal lehetett ráhajtani: kellő szakszerűséggel a sövényből mintegy 15-20 centimétert lett volna szükséges lenyírni.

Közel egy hét telt el, amíg intézkedésem “szárba szökkent” (volna), ha – mire embereim a helyszínre érkeztek – le nem “sarabolta” volna valaki a valamilyen puszpángféleséghez tartozó dísznövény-cserjét mintegy 10 centiméteresre. A látvány esztétikusnak némi túlzással sem lenne nevezhető, de a “végeredmény” a Pesti útra és az azon közlekedő gépjárművekre való kilátást minden kétséget kizáróan kellően biztosítja.

További egy hét múlva – tegnapelőtt – következett be az első súlyos baleset: a Pesti út 154. előtti szervizútról a Pesti útra kis ívben kanyarodó, alsó-középkategóriás gépjármű – a kitűnő rálátás okán a kelleténél vélhetően magabiztosabb – hölgytulajdonosa elmulasztotta az elsőbbségadást egy, a szélső sávban közlekedő személygépkocsinak. Az eredmény: kettő darab, totálkáros gépjármű és – szerencsére – könnyebb személyi sérülés. Azt, hogy az elsőbbséget meg nem adott gépjármű hölgytulajdonosa azonos volt-e azzal, aki imperativusban kérte a kilátást akadályozó sövény lenyírását, nem tudtam kideríteni.

.