Simor, Braun és a többiek

Az oknyomozó újságírás egyik friss sikere nyomán a napokban “kiderült”, hogy Robert Braun,  a Magyar Nemzeti Bank Elnökének stratégiai főtanácsadója a Magyar Szocialista Párt tagja. A hír az MNB függetlenségét jó másfél éve addig soha nem látott aggodalommal féltő Nemzetközi Valutaalap (l. még: IMF) és Európai Unió berkeiben nem “verte ki a biztosítékot” és az amerikai képviselőház összehívásával sem fenyegetőzött senki.  A nemzetközi és magyar szocialista sajtó meg nem történtnek tekinti és valami miatt a Jobbik-közeli – máskor a faji alapon meghatározható bűnözés tényét oly vehemensen hangsúlyozó – kuruc.info is percek alatt napirendre tért az ügy felett. A “leleplezés” nyomán R. Braun a Nemzeti Bank jól tejelő tőgyét és akolmelegét odahagyva sietve az MSzP berkeibe távozott.

Elképesztő az a naivitás és tájékozatlanság, amiről Braun Róbert esete kapcsán a megbotránkozástól hörgő és feldúltságában a szívszélhűdés halál-közeli élményét megélő jobboldali sajtó tanúbizonyságot adott.

A Simor-Braun-ügy – tegnap – az Országgyűlésben is téma volt.

Adott ugyanis egy, valamikor a magyar nemzet és gazdaságának épülése végett életre hívott pénzintézet: a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB mindenkori vezetését elképzelésünk szerint minket, magyarokat szolgáló tanácsadók vették volna körül. Ehelyett a függetlenségét váltig hangsúlyozó jegybank jelenlegi Elnöke – havi 8 millió forintos fizetésével a bankelnökök között vélhetően világelső -, bizonyos Simor András tucatnyi, a politikai baloldalhoz szervesen kötődő “tanácsadót” alkalmazott és alkalmaz ma is. Ezek egyike (volt) Braun Róbert, az Israel Brand Project résztvevője és előadója, kinek MSzP-s elkötelezettségéről ( – tagságáról) a jobboldali sajtó és a Fidesz-KDNP politikusai a minap értesültek.

A mostani “ügy” valójában akkor lenne mellbevágó, ha az – akkor különösebb visszhangot ki nem váltott – alábbi sorokat a Magyar Fórum c. hetilap 2010. februárjában, a Bajnai-kormány regnálásának idején ( több, mint kettő és fél évvel ezelőtt tehát!) nem közölte volna:

“Az SzDSz szétesett, az MSzP vergődik, Demszky és a főpolgármesteri hivatal fél lábbal már a börtönben van és akkor egyszer csak gondol egyet a független jegybank – az MNB – és kinevezi kommunikációs főtanácsadójának Braun Róbertet. Nejét, bizonyos Rozgonyi Krisztinát pedig a kormány a Nemzeti Hírközlési Hatóság igazgatójává teszi meg /…/

Braun Soros-ösztöndíjas, az SzDSz és a Raoul Wallenberg Társaság alapítója, 1995-ben Pető Iván kabinetfőnöke. 2003-ban Medgyessy által kinevezve a Miniszterelnöki Hivatal államtitkár-helyettese. Később a Gyurcsány-kormányban tűnik fel, majd az MNB kommunikációs főtanácsadója. Állását pályáztatás nélkül nyeri el. Beosztásai révén mindig teljes rátekintése van a magyar viszonyokra és mindenütt akadálytalanul mozog. Jónak látták révbe kalauzolni. Biztonságot egyelőre csak a független jegybank nyújt. Innen lehet majd ejtőernyős támadásokat intézni a magyar kormány ellen.”

Fentiek alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy Simor András személye a “független” “Magyar” “Nemzeti” Bank élén nemzet-stratégiailag rendkívüli mértékben aggályos és nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

.