Lomi

Fenti cím nem fűrésztípust, nem is távol-keleti masszázsfajtát jelent, nem a világhírű orosz tudósról elnevezett egyetem beceneve, sőt, nem is új baloldali politikai csoportosulás nevének rövidítése. Fent olvasható szó egy aránylag újkeletű, főleg nagyvárosokban elterjedt népi játékot jelöl. A játék többek között Budapestet – értelemszerűen Rákosmentét is – érinti és lényege, hogy minden évben egy vagy két adott napon mintegy vezényszóra többnyire öntörvényű, de pszicho-szocio-ökonomikusan súlyosan és halmozottan hátrányos helyzetű bodza- és színesfémgyűjtő népréteg egyedei özönlik el a nagyvárost – Rákosmentén jellemzően az (engem is) érzékenyen érintő 4. számú egyéni választói körzetet -, tábort vernek, ki kempingszéken, ki kanapén eszik-iszik, mulatozik és a népi játék résztvevői “feltűnés nélkül” várják a “mannát”, a Városközpontban lakók megunt ingóságainak “közkinccsé” tételét. Amint szárba szökken a viseltes cuccoknak a közterületre történő kihelyezése, megkezdődik a játék legizgalmasabb része: a zabrálás, melynek nyomán az esetek túlnyomó többségében a Városközpont (és nem csak a központ) közterein és utcáin kő kövön nem marad. Az adott nap éjszakáján a játékosok egy láthatatlan játékmester varázsütésére a frissen megszerzett javakkal – többnyire vidéki – otthonaikba távoznak.

A lomi ( közkeletűbb nevén: lomizás) évről évre ismétlődően valóban hasonlóképp zajlott – a népszerű, de mégis sokakat zavaró népi játék némi lanyhulását csak a tavalyi évben vettük észre.

A – bizonyíthatóan nem keresztúriaktól származó – játék következő epizódja jövő héten várható. Kéretik a Polgármesteri Hivatal honlapjára (is) NAGYON FIGYELNI, mivel a “lomimenetrend” a 4. számú választói körzetet háromfelé szelte és mindenhol csak egy fix napon esedékes, minden “elhajlás” büntetést von(hat) maga után! Ergo: ha pl. július 11.-én a Balaton partján méltóztatnak lenni, a törött lábú hokedlit, a csavarmenet nélküli rugósfocit és a már nem guruló görkorcsolyát nem helyezhetik a “placcra” elutazás előtt, július 8.-án este, hanem csak és kizárólag az alábbiak szerint:

Akit érdekel, tudja, hogy fent ecsetelt, a közrendet és tisztaságot néhány napra virtuálissá romboló tevékenység ellen nem egyszer emeltem szót, melynek nyomán Krammer Rendőrkapitány úr, a Közterület-felügyelet és a Polgárőrség is megígérte, hogy teljesítőképességük és a törvény adta lehetőségek maximális ki- és felhasználásával igyekeznek majd gátat vetni a gyakorta közfelháborodást kiváltó kerületi “lomizásnak”. Úgy legyen!

2 hozzászólás

  1. D.Magdi szerint:

    ÉS mi lehet a megoldás? Kinek és miért lehet szólni, ha problémák merülnek fel?
    Őszintén szólva én nem tudom, hogy magát a lomizást lehet-e egyáltalán kultúráltan csinálni?

  2. dr. Fenke Ferenc szerint:

    Kedves D. Magdi!
    A “lomizást” – mint annyi más, nem feltétlenül a nyugati civilizáció szellemi, anyagi és társadalmi csúcsát képviselő tevékenységet – természetesen lehet kulturáltan (is) csinálni. A baj az, hogy – akárcsak például az ebtartás terén – hiányoznak a betartható és betartandó, büntethető és büntetendő szabályok.
    Üdvözlettel
    dr Fenke Ferenc