A magyar beteg (39.)

Történt vala, hogy ma reggel is menetrendszerűen megérkeztem Rákosmente 4. számú egyéni választói körzetének középpontjában elhelyezkedő munkahelyemre (Ferihegyi út 95). A Rendelőintézetnek az ott dolgozók számára kijelölt parkolóját a Főváros mintegy tíz éve ennek megfelelő, félreismerhetetlen táblákkal látta el, ezt a kerületi lakosok, betegek, a postára és a megújult városközpontba induló bevásárló turisták egyaránt igyekeznek tiszteletben tartani.

Élt, él és élni fog viszont egy Istent és embert nem ismerő, humán-etológiailag többé-kevésbé pontosan körülírható, különös anyagból gyúrt népréteg, mely szokásjogra, szabályra, törvényre fittyet hányva saját jogait és szabályait önnönmaga jelöli ki.

Történt vala tehát, hogy munka – és parkolóhelyemre megérkezvén a következő látvány fogadott:

Igen: nem csalás, nem ámítás, Nyájas Olvasó nem téved, jól látja, a Rendelő parkolójában, az egészségügyi dolgozóknak táblával biztosított, fenntartott helyen egy szerény, mintegy nettó 14 millió forintos, vadonatúj, metál-párducfekete BMW típusú személygépjármű helyezkedik el. Amennyiben Nyájas Olvasó idejét és energiáját nem kímélve nem átallja fenti képet alaposabb vizsgálódás tárgyává tenni, rövid időn belül megállapíthatja, hogy – ez sem csalás, sem ámítás -, a mintegy nettó 14 millió forintos BMW szélvédője mögött rokkantságot igazoló kártyát helyeztek el:

A – nyilván, súlyosan mozgáskorlátozott – kerületi polgár tulajdonát képező gépjármű felületes vizsgálatának során az is kiderül, hogy németországi tuning-műhelyben elvégzett állagjavítása nyomán mintegy 3 millió forint hozzáadott értéket visel – vélhetően annak okán, hogy rokkant tulajdonosként igény lehet a karamell-színű bőrülésekre, a jármű 6,1 másodperces gyorsulására és 310 km/órás végsebességére egyaránt.

A halmozottan hátrányos helyzetű, súlyosan mozgáskorlátozott magyar beteg, a 14 millió forintos tuningolt sportkocsi tulajdonosa reggel nyolckor szemrebbenés nélkül leparkol tehát tilosban, a rendelőintézet mögött, huszadik éve a rendelőben éhbérért robotoló Bogi nővér ütött-kopott Marutijának helyén… és ha bárki, bármilyen szövegkörnyezetben, bármilyen hangsúllyal e tényt szóvá teszi… (kérem, folytassák – helyettem – a mondatot)…

Fenti epizód a kortárs magyar valóság egy igen szűk, de – sajnos – jellemző szegmense. Egy “bagatell” kapcsán őszinte kíváncsisággal, keresztényi alázattal és kellő tisztelettel – de némileg türelmetlenül – kérdezem tehát: két éve rendelkezünk abszolút nemzeti többséggel, mégis él az arcátlanok, a csalók, az idegenszívűek, a senkiháziak hatalma… meddig?

2 hozzászólás

  1. EpEr szerint:

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Az eset bizonyára “véletlen” és bizonyára az is véletlen, hogy a rend őrei, vagy éppen a közterületet védők soha nem akkor és soha nem ott járőröznek, ahol kellene. Számtalanszor előfordult már (soha nem láttam a fent nevezetteket ott és akkor), hogy az Egészségház utca – Ferihegyi út sarkán ( a rendelő oldalán) pont a sarkon, hatalmas terepjárók, vagy teherautók “lerobbannak” akadályozva ezzel a biztonságos kikanyarodást és nem utolsó sorban a gyalogosok átkelését. Érteni vélem miért ott robbanak le eme járgányok, hisz ott a posta, patika, orvos…
    És igen, ide jöhet idézetként írásának utolsó bekezdése – meddig kell ezt elviselni???

  2. dr. Fenke Ferenc szerint:

    …igen, kedves EpEr egyetértek, mint ahogy azzal is – bár erről Ön nem pont így ír -, hogy e “jelenség” joggal irritálja a kormányzó nemzeti többség szavazóit, attól teljesen függetlenül, hogy milliárdos sikkasztással, vagy “sima” közlekedésrendészeti kérdéssel van-e dolgunk…
    Tisztelettel
    dr Fenke Ferenc