Gy. Németh újratöltve (2.) avagy A magyar beteg (135.)

Hányatott gyermekkoromra és a ragály okozta intézmény-vezetői terhelésemre sem lévén tekintettel, asszisztensnőm hívta fel a figyelmet egy, a XVII. kerületi egészségügyet érintő, valamelyik “számos” (444.hu? 24.hu?) portálon megjelent írásra. A cikk főszereplője nem más, mint Budapest szociális és egészségügyi ágazataiért felelős főpolgármester-helyettes, diplomás úttörő és magasan kvalifikált földrajztanár, a XVII. kerületi Madárdombon székelő Gy. Németh Erzsébet.

Eme – a szituációhoz képest árnyalt – bevezetőt követően íme, az interjú néhány, lényegre törő megállapítása:

“Csak szerdán dél körül jelezték telefonon a Pesti úti idősotthonnak, hogy másnap az intézményben is megkezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása – tudtuk meg Gy. Németh Erzsébettől. A szociális ügyekért is felelős DK-s főpolgármester-helyettes csütörtök reggel az idősotthonba ment, hogy tájékozódjon, mi lehet az oka annak, hogy kevesen jelentkeztek oltásra a bentlakásos intézményben.”

(Zárójel: a területért és ágazatért felelős főpolgármester-helyettesnek pontosan tudnia kellett /volna/, hogy a -75 Celsius fokra hűtött oltóanyag előállításának és szállíthatóságának megfelelő ritmusban érkezik, az elosztás központi és célzott – de erről hadd ne én tartsak itt és most magasan kvalifikált Gy. Németh Erzsébetnek kiselőadást úgy, hogy már december óta kutya kötelessége lett volna minderre felkészülni… mint ahogy a szóban forgó intézménynek is már 2020. decemberében pontos listával kellett volna rendelkeznie a beoltandókról úgy, ahogy minden egyéb, az ügyben érdekelt és/vagy érdeklődést tanúsító rendelő/gondozó/kórház tette. Az pedig, hogy “csütörtök reggel az idősotthonba ment, hogy tájékozódjon” a süvöltő demagógia csimborasszója…ugyanis akkor, amikor alig 9-10 hónappal ezelőtt hetente, havonta tucatjával haltak meg a területéhez tartozó Pesti úti intézményi ápoltak, Gy. Németh Erzsébet az eseményektől előkelő idegenként tartotta magát távol és oly mélyen hallgatott, mint ama kérődző párosujjú patás végterméke a pázsiton…)

Végül a tőlem elvárható visszafogottsággal megjegyzem: főpolgármester-helyettes asszony mintegy tíz percre lakik az ominózus, általa felügyelt intézménytől. Amennyiben valóban segíteni szeretne, avagy – feltételezhetően – ez állt volna, vagy állna szándékában, nem hiszem, hogy bárki megakadályozta volna abban, amit a Ferihegyi úti Szakorvosi Rendelőintézetben megtettünk: december 21.-én összeállítottuk az oltásra jelentkezők listáját…majd amikor újabb vakcina érkezett, frissítettük, majd e hétvégén – a keddi oltásra jelentkezők listáját – ismét jelezzük…ez a mi dolgunk és – l’art pour l’art vádaskodás helyett – ez lett volna főpolgármester-helyettes asszony dolga is.

.