A magyar beteg (112.)

Hogy honnan jött a ‘füles’, ma már nehéz kideríteni, mindenesetre a Hír TV egy hete arról tudósított: ” tömegével mondtak fel ápolók és nővérek a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban”.

Majd gyorsan elterjedt, hogy a távozók zöme a közelben megnyílt IKEA bútoráruházban vállalt munkát korábbi fizetése többszöröséért.

Hiába jött a gyors cáfolat, hogy csak a szokásos nyári festés zajlik, azért csökkent a kórház forgalma (aki tehette – dolgozó, beteg – nyaralni ment), a “fogékony” médiumokat már nem lehetett megállítani, máris rácuppantak a “hírre”: “a problémás osztályra lakat került, a dolgozók inkább a svéd bútoráruházat választják, mint hogy az egészségügyben robotoljanak” (Hvg.hu)

“Milyen is a magyar beteg? Hát erős, büszke és jobban teljesít, mint külföldi sorstársai(…) A magyar beteg, ha tudomására jut, vagy megsejti, hogy az intézményben nyári felújítás van vagy lesz, akkor nyaralni megy.”(Bihari T., Népszava)

Bihari sziporkájából sokat levesz, hogy eközben kolléganője – ugyancsak a Népszavában, ugyanabban a számban – azt írja: a kórház nővérei egyetlenegy átszerződött dolgozóról sem tudnak.

“Az első emeleten teljes az üzem, a nővérpultok mögött mindenütt 3-4 nővér…A felújítás két emelettel feljebb, a negyedik emeleten tart. Onnan, akit lehetett, hazaküldtek, akit meg benn kellett tartani, az elsőre költöztették. A negyediken kapásból féltucat munkást számolunk össze.”

Megtudjuk még: a hírbe hozott belosztályról az elmúlt hónapban csak ketten távoztak, egyikük a fül-orr-gégészetre ment, a másik visszatért az előző munkahelyére, egy ápolási otthonba.

A többi stimmel.

(“Hírbe hozott nővérek” 2017. 06. 27., Magyar Idők, Pilhál György)

.