A Szabadság Napja

A Hősök terén éppen 25 éve hangzottak el  Orbán Viktornak a szovjetek Magyarországról történő kiebrudalását szorgalmazó – ott és akkor életveszélyesnek tűnő – szavai:

…”Ha hiszünk a magunk erejében, képesek vagyunk véget vetni a kommunista diktatúrának, ha elég eltökéltek vagyunk, rászoríthatjuk az uralkodó pártot, hogy alávesse magát a szabad választásoknak. Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának haladéktalan megkezdéséről…”

Orbán Viktor pártja, az – akkor – ezerarcú és néhány száz tagot számláló Fiatal Demokraták Szövetsége ezt követően két cikluson keresztül a parlamenti küszöböt alig átlépve jutott be a magyar Országgyűlésbe.

Csurka István pontosan húsz évvel ezelőtt vetette papírra alábbi sorait:

“A Fidesz rettentő zavarban van. Ezt a fiatal társaságot kegyetlenül megtáncoltatták. Becsületükre legyen mondva, férfiasan szembenéztek helyzetükkel. Számukra egy út volna járható: tovább közelíteni a nemzeti radikalizmus felé, levetkőzni ezt a liberális maskarát, akár ki is lépni a Liberális Internacionáléból és a tőlük megszokott keménységgel opponálni.”

…és lőn…

Váteszek gondolatai a Szabadság Napja alkalmából.

.