Követési távolság

Mai – a Polgármesteri Hivatal 303. szobájában tartandó – fogadóórám előkészületei közepette rezzentem össze egy, a Pesti út felől hallható fülsiketítő fékcsikorgást követő éktelen csattanásra. Az útra néző ablakhoz hatoltam, ahonnan kitekintvén a következő látvány fogadott:

A belső sávban a BKV-járat elhaladására váró, balra kanyarodni óhajtó járműbe hátulról nagy sebességgel ütközött egy hasonló “kaliberű” gépkocsi. Eredmény: kettő darab, motor- és alvázsérült, csaknem totálkárosra tört haszongépjármű és egy – újkorában kb. 20 millió forintot érő – farán sérült csuklós Volvo-autóbusz…

A figyelmetlenség, a nemtörődömség, a korán érkezett tavasz itt, most és ekkor – szerencsére – csak anyagi áldozatot követelt. Arra gondolni sem merek, hogy mi történt volna, ha a hátulról, nagy sebességgel közlekedő figyelmetlen gépjárművezető mindössze egy másodperccel korábban érkezik és a vétlen gépkocsit a busz elé löki…?

Polgártársaim, híveim, barátaim! Közvetlen környezetünkben történelmi és vallási vízválasztók, iszonyú erővel egymásnak feszülő társadalmi, gazdasági, politikai és katonai érdekek. Ebben a helyzetben civil, magánemberi és gépjárművezetői feladatunk és politikusaink legfontosabb feladata – közúton és közéletben, eddig elért eredményeinket nem kockáztatva – nagyon vigyázni egymásra és betartani a követési távolságot!

.