A magyar beteg (81.)

A XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia egyik legérdekesebb és – számomra – legtöbb gondolatot ébresztő előadását “Az vagy, amit megeszel…” címmel dr. Barna Lajosné dietetikus az agressziót okozó ételekről és az energia-italokról tartotta.

Az előadó felvezető gondolatként arra utalt, hogy – némileg sarkítva – az emberiség 2/3-a éhezik, 1/3-a pedig elhízott…”középút” lassan már nincs is. A táplálék óriási (hozzáteszem: a fegyver- és a gyógyszeripart követően ma már talán a harmadik legjövedelmezőbb) üzletág.

Dr. Barna Lajosné elmondta azt is, hogy a helyes táplálkozásra történő nevelést már a csecsemőkorban el kell kezdeni… és gyakorta már ott és akkor el lehet rontani. Rámutatott az “energiaitalok” rendszeres fogyasztásának következményeire is, melyek taurin és koffein-tartalmuk okán a fiatal szervezetre rendkívül káros hatást gyakorolhatnak.

( Kérdésem: fentiek mi okból nincsenek tiltólistán?)

Az előadó szívemből szólt, amikor azt ecsetelte, hogy – a műanyagok helyett – a folyadékok fogyasztását az ásványvizekre és az otthon főzött teákra kell “fókuszálni”…minden egyéb kockázatos és káros lehet. (Hozzáteszem: jómagam a szénsavas ásványvizeket preferálom, u.i. a túlnyomás – mentes ásványvizekben jóval gyorsabban képesek szaporodni a baktériumok.) Megjegyzendő, hogy az ásványvizeket -. és teákat is – két-három havonta érdemes “variálni”, azaz más összetételűre cserélni…

A műanyagokat fogyasztó fiatalok, a reklámok által a józan gondolkodástól megfosztott tizenévesek megfelelő tájékoztatása kulcsszerepet játszik. Nemzeti érdek.

.