A magyar beteg (78.)

XV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia

Balatonfüred, 2013. szeptember 12.-14.

Jómagam közel 22 éve dolgozom a XVII. kerületi Urológiai Szakrendelő vezető főorvosaként. Ezért igyekszem minden évben részt venni e konferencián és az ott hallottakat hasznosítani magunk, Rákosmentén élők és dolgozók számára egyaránt.

Az idei tanácskozás a meghívott előadók és a résztvevők száma tekintetében sem keltett csalódást: itt volt Cserháti Péter egészségügyért felelős államtitkár-helyettes, Paller Judit országos tisztifőorvos, Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója, Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke, Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, Sinkó Eszter, az egészség-gazdaságtan tanára, végül, de nem utolsó sorban Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke is.

Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke bevezetőjében számos, számunkra is különös jelentőséggel bíró megállapítást tett. Példának okáért elnök úr bölcs dolognak tartja, hogy az egészségügyi intézmények és – ellátás “államosításának” folyamatában csaknem az összes önkormányzat meg óhajtotta tartani és meg is tartotta közigazgatási területén lévő járóbeteg – szakrendelőjét ( megjegyzendő, hogy mi, a XVII. kerület még át sem vettük önkormányzati kezelésbe a Ferihegyi úti rendelőt, ergo nekünk – sajna – nincs mit “megtartani”).

Expozéjában Cserháti államtitkár-helyettes úr fenti “jelenséget” nem csak egészségügyi, hanem politikai szemszögből is komoly jelentőséggel bírónak ítélte.

Szánti Istvánné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara járóbeteg ellátásért felelős alelnöke üdvözölte a jelen kormányzati ciklusban megvalósított bérfejlesztéseket az egészségügyben, rámutatva annak anomáliáira is. Alelnök asszony meggyőződése, hogy a háziorvosi beutalási rendet meg kell változtatni, ugyanis ma a betegek alapszintű kivizsgálása is – helytelen módon – gyakorta a szakellátásban zajlik.

(Fenti megállapítás igazsága alól Rákosmente egészségügyi ellátása sem kivétel. E kérdéskörben Szócska Miklós államtitkár úrral tavaly és tavalyelőtt is, szintén a Járóbeteg Szakellátás Országos Konferenciáján vívtam rövid és parázs, de terméketlen vitát, melynek során Ő kifejtette – én meg egyetértettem azzal -, hogy a jelenlegi finanszírozási rendszerben a háziorvosnak nem érdeke a beteg kivizsgálása. Vitánk államtitkár úrral abból adódott, hogy – szerintem -e tényt az egészségügyi kormányzat nem tudja és/vagy nem akarja kezelni. Állításom ellen akkor államtitkár úr a szalonképesség határát súroló indulattal tiltakozott.)

Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara elnökének fenti kérdéskörben ma megfogalmazott – a felsorolt tények ismeretében minden kétséget kizáróan mellbevágó – véleményét (valamint ellenvéleményemet) következő jegyzetemben részletezem. Maradjanak velem!

.