A magyar beteg (34.)

Kortárs magyar előadók felvételei között keresgéltem a világhálón, amikor – teljesen véletlenül – alábbi (őszintén mondom: mellbevágó) zeneszámra akadtam. A felvétel – számomra – nem csak azért nagyszerű, mert Rúzsa Magdit az utóbbi évek legtehetségesebb könnyűzenei előadójának tartom… A “dolog” azért is különleges, mert az énekesnő – amúgy – egészségügyi dolgozó, akárcsak én, ráadásul a trianoni Magyarország határain túlról érkezett, akárcsak jómagam.

A felvételt mindazonáltal azért (is) tartom lélegzetelállítónak, mert a dalt, amint majd látni és HALLANI fogják – Rúzsa Magdival szinkronban – egy szép és csinos JELTOLMÁCS leányzó is előadja. (Utánanéztem: Weisz Fanni siket fotómodell – nem hallja, de a testével, a bőrével, a hajával érzi és – tolmácsolja Rúzsa Magdi dalát…!)

Magyarországon jelenleg 60000 siket és további több, mint 60000 súlyosan halláskárosult honfitársunk él. Nem elég, de minden kétséget kizáróan reményeket keltő az, ahogy az utóbbi években segíteni próbáljuk őket.

Mosolyogjon bár meg mindenki, akinek ez ma már “természetes”, de be kell vallanom, hogy amikor először (majd másodszor és harmadszor is) láttam és hallottam, alábbi felvétel könnyekig meghatott… és őszintén remélem, hogy ehhez hasonlót minél többet fogunk majd látni. És hallani.

5 hozzászólás

  1. EpEr szerint:

    Tisztelt Főorvos Úr!

    Volt szerencsém az élőadást látni és valóban megható volt. Nem vagyok Rúzsa Magdi fun, és őszintén szólva nem is miatta néztem meg. Egy kis elfogultságot engedjen meg nekem – két kísérő zenésze Závodi Gábor (billentyű) és Kovács Barnabás (basszusgitár) igencsak közel állnak hozzám. Van szerencsém gyakran látni, hallani muzsikálni őket, amikor egy másik énekest kísérnek. Gyanítom, hogy sejti kire gondolok.

    • dr. Fenke Ferenc szerint:

      Kedves EpEr!
      Én tudom, hogy Ön tudja, hogy én tudom, hogy iménti bejegyzésében melyik magyar énekesre gondolt – beceneve Rúzsáétól mindössze két betűben különbözik.
      Sok olyan (és ilyen) énekest és sok olyan (és ilyen) zeneszámot kívánok mindnyájunknak!
      Üdvözlettel
      dr Fenke Ferenc

  2. Gábor szerint:

    Képviselő Úr!
    Úgy emlékszem, hogy én is egyenes adásban láttam a felvételt, de úgy őszintén csak most fogtam fel, hogy tulajdonképpen mi és hogy történt.
    Köszönöm, köszönjük.
    Gábor

  3. EpEr szerint:

    Kedves Főorvos Úr!

    Jól érti, hogy értem, hogy tudja kire gondoltam :-D
    De félre a viccet – ritka pillanata volt ez a kereskedelmi csatornák amúgy népbutító tevékenységének.
    Tavaly nyáron volt szerencsém Zentán a fent nevezett énekes koncertjén részt venni egy ifjúsági táborban. Az egész koncert hangulata fantasztikus volt, ám leírhatatlan sikere a Kell még egy szó című dalnak volt, melynek felcsendülése elképeszető energiákat szabadított fel, a döntően magyar 15-22 évesek körében. Némileg megnyugtatott az a pár perc, hogy mi magyaruk még értjük egymást.

    EpEr

    • dr. Fenke Ferenc szerint:

      Kedves EpEr!
      Szavai vitathatatlanul igazak…és “kell még egy szó” valóban és sok olyan énekes…
      Tisztelettel
      Fenke Ferenc