Dr. Rétvári Bence nyilatkozata

Az elmúlt hetek erőszakos iszlamista cselekményei újra ráirányítják a figyelmet a napjainkban folyó keresztényüldözés brutalitására és nagyságrendjére. Világszerte több mint 60 országban körülbelül 200 millió ember szenved valamilyen formában üldözést keresztény hite miatt. Évente több mint 100 ezer keresztény veszíti életét vallási meggyőződése következtében. A világon minden 5, hitéért üldözött személyből 4 keresztény.

Az elmúlt években különösen drámaivá vált a helyzet. Az egyiptomi kopt keresztény közösség jórészt elhagyni kényszerült hazáját. Nigériában szélsőséges iszlamista csoportok, mint a Boko Haram, gyermekek életét is követelő keresztényellenes atrocitásokat hajtanak végre. Pakisztánban az istenkáromlás vádjával illetett keresztényekre zaklatás, egyes esetekben halál vár. A szíriai polgárháború eszkalálódásával újabb tragikus fordulatot vettek az események.

Az elmúlt hetekben a több mint 1500 éves múltra visszatekintő iraki keresztény közösség a megszűnés határára jutott az ISIS nevű szélsőséges iszlamista csoport térnyerésével. Moszulban a keresztények házait a képen látható arab „n” betűvel jelölték meg („nasrani” arabul keresztényt jelent), majd választhattak a halál vagy a száműzetés között. A történelem legrosszabb időszakaira emlékeztet, amikor vallási meggyőződés alapján jelölik meg emberek lakóhelyeit. Az iszlamista fegyveresek hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost és több más települést Moszul környékén. Az útjukba kerülő keresztényeket megölik, sokakat lefejeznek vagy keresztre feszítenek. Emberek tízezrei menekültek el az elhagyott területről biztos menedék nélkül, ami valójában az iraki keresztény közösség végét jelenti.

Meggyőződésünk szerint ezeknek a durva és erőszakos támadásoknak nem csak a keresztények a kárvallottjai. A vallásszabadságon esett sérelem a demokrácia sérelme is; a keresztényüldözések rendszerint más jogellenes törekvésekkel párosulnak. Ne engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ártatlanok millióinak életét fenyegesse! A KDNP kiáll az üldözöttekért, és felszólítja a szélsőségeseket az erőszak leállítására és a keresztények elleni támadások beszüntetésére!

dr. Rétvári Bence
országgyűlési képviselő, államtitkár

(2014. augusztus)

.