Cikk a Magyar Hírlapban

Létrehozás ideje: 2011-05-16 Szerző: Pindroch Tamás

Új városközpont, többmilliárdos fejlesztések Rákosmentén

Modern kertváros épül a XVII. kerületben
Az elmúlt harminc év mozdulatlansága után látható városfejlesztés indult meg a Riz Levente (Fidesz–KDNP) polgármester vezette Rákosmentén. A XVII. kerület tízéves fejlesztési programjának keretében, 1,6 mil­liárd forintos beruházás nyomán épült meg az új városközpont, amelyet a napokban adtak át.
Egymást követik a spontán gratulációk a kerület lakóitól, miközben Riz Levente polgármester körbevezet bennünket Rákosmente néhány hete átadott új városközpontján. A helyiek láthatóan elégedettek az egykori poros, szocreál hangulatot árasztó talponállók és lepusztult pavilonok helyén épült új közösségi terekkel. A régi buszpályaudvar helyett most díszburkolatos tér, újonnan ültetett fák várják a látogatókat. Különleges látványt nyújt a számítógép vezérelte, fényjátékot s programozható, látványos alakzatokat formáló, Közép-Európában egyedülálló vízfüggönyös szökőkút-városkapu. A főtér északnyugati oldalán új, süllyesztett, a bőséges zöldfelületbe illeszkedő többfunkciós épületet helyeztek el, amelyben kávézó, cukrászda nyílik hamarosan.
„A teraszon nézhetjük majd végig az olimpiai közvetítéseket, az izgalmas futballmeccseket. Ez már most igazi közösségi találkozóhely” – tájékoztat Riz Levente. Hozzáteszi, az érdeklődők a helyszínen információt kaphatnak a kerületi kulturális programokról, sőt ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférés is rendelkezésükre áll. De a környező panelházak is átalakulnak: újabb sikeres pályázat keretében a főtér mellett hat tízemeletes társasházat, 386 lakást újítanak fel. Az egykor szanált, falusias Rákoskeresztúrt is meg szeretnék örökíteni: a házak falain régi fényképek alapján a falusi utcarészletek is megjelennének, emlékeztetve a kerület múltjára. „Csak vigyázni kellene a térre, nehogy szétverjék a vandálok” – tanácsolja az utca embere. „Már működnek a térfigyelő kamerák – mutat az oszlopok felé a kerületvezető –, a rendőrség és a helyi közterület-felügyelet is sűrűn járőrözik. Megvédjük a beruházást.”
Az új városközpont kialakítása 1,6 milliárd forintba került, amelyhez 936 millió forint uniós támogatást nyert el Rákosmente, a fennmaradó részt az önkormányzat saját erejéből fedezte. A kerület 2007 és 2011 között a budapesti önkormányza­tok közül a legtöbb uniós és hazai pályázati forrást, 5,1 milliárd forintot nyert el, amelyet fejlesztésekre költenek. „A szocializmus idején nemcsak Erdélyben folyt a falurombolás. Bizonyíték erre Rákoskeresztúr, amelyet a hetvenes években szanált a Fővárosi Tanács, helyén egy 35 ezres lakótelepet létesített. Akkor épült a rideg, betondzsungelhez hasonlító központ, a hatalmas buszpályaudvar és a városképromboló pavilonsor. A rendszerváltozás után sajnos minden változatlan maradt, a szocialista városvezetés »merjünk kicsik lenni« alapon működött. 2004-2006 között az önkormányzat egyetlen uniós pályázatot sem nyert, sőt még csak be sem nyújtott. Amikor a mostani munkát elkezdtük, nem voltak előkészített projektek, tervek” – mondja a polgármester, majd hozzáteszi, a Fidesz–KDNP helyi, 2006-os győzelme után megírták a városfejlesztési koncep­ciót, amelyet azóta lépésről lépésre végrehajtanak. „A jövő életformáját, modern kertvárost építünk, amely a vidéki élet otthonosságát, nyugalmát ötvözi a városi élet előnyeivel, a jó közlekedéssel, fejlett infrastruktúrával, korszerű intézményekkel, helyben elérhető munkahelyekkel, színvonalas szolgáltatásokkal” – így Riz Levente.
Buszpályaudvar a felújítás előttA projekt kiemelt része a városközpont, ahol új közösségi főteret alakítottak ki, a Pesti út déli oldalán sétány épült, új étterem és irodaház bővíti a helyi szolgáltatásokat, felújították a Fuchs-kastély kertjét, ahol helyet kapott Mecseki Hargita szobrászművész díszkútja. A Pesti út északi részén található sétányt és templomteret is megújították, lebontották az ott éktelenkedő alumíniumépületet, ahol korábban söröző üzemelt, s új zöldfelületeket hoztak létre. Megvalósult a polgármesteri hivatal fejlesztése is, amely energetikai korszerűsítést, akadálymentesítést és ügyfélbarát portál kialakítását foglalt magában. Mindenütt új utcabútorokat helyeztek ki, a parkokat, közösségi tereket a rendőrök és a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik. Riz Levente arra is kitér, a városközpont-fejlesztés során a fővárossal és a VEKE-vel közösen átszervezték a kerület buszközlekedését, így Rákosmente minden városrészéből átszállás nélkül lehet elérni a metrót. A kerület főútjainak nagy részét leaszfaltozták, 2012-re pedig elkészül az Örs vezér teret Rákoskeresztúrral összekötő buszfolyosó.
A polgármester szívügye a kerékpárosbarát program, amelyet a XVII. kerületben látványos módon hajtanak végre: a Rákos-patak mentén tavaly adták át a 3,6 kilométernyi bicikliutat és gyalogossétányt, az idén a Pesti út mentén újabb hét kilométer hosszú szakasz épül, a két kerékpárutat összekötik. „További terveinkben szerepel, hogy a Rákos-patak mentén úgynevezett ökofolyosó jöjjön létre, amelynek alkotóeleme lenne egy turisztikai kerékpárút Gödöllőtől egészen a dunai torkolatig. A megvalósítás érdekében az érintett települések, kerületek és a főváros közös összefogását kezdeményeztük” – mondja a jövőbeni elképzelésekről Riz Levente, aki szerint a sikeres kerület titka a folyamatos közösségi építkezés, fejlesztés.
Beruházások számokban
Csaknem három hektáron új közösségi főtér, étterem és irodaház, 6300 négyzetméter új füvesített terület, 227 darab elültetett örökzöld és lombhullató fa, több mint 7000 cserje és ugyanennyi virágos növény, 80 háromszemélyes pad, 67 kerékpártároló, 60 szemetes, egy díszkút, egy vízjáték, egy kaszkád, 15 új munkahely – ez a rákosmentei városközpont megújulása számokban. További fejlesztések a kerületben: több mint ötmilliárd forint elnyert pályázati támogatás, négy felújított iskola, három új óvoda (300 új férőhely), két új bölcsőde (92 új férőhely), 261 felújított utca, 24 km új csapadékvíz-csatorna, tizenegy kilométer új kerékpárút, öt új P+R parkoló (405 férőhely), húsz új játszótér, hét új műfüves pálya, 6000 elültetett fa, 19 új virágsziget, 228 pihenőpad, évente nyolcvanezer ingyenesen kiosztott lakossági lombzsák.

.